2012. július 25., szerda

Paradicsom projekt

Két éve egyszer már megpróbálkoztunk a paradicsom termeléssel, de azon az özönvizes nyáron valamiért nem ért be szeptemberre sem, amikor végleg elvitte egy nagy vihar. Ennek ellenére idén is ültettünk pár tő paradicsomot — talán most már érdemes lesz összefoglalni a tapasztaltakat.

A paradicsom palántáink május első hetében kerültek kiültetésre, a nagy sziklakerti növénybetelepítéskor hoztuk őket haza, és egy-két napon belül elültettük.

A "készletben" K3-as (elég idétlen név, tiszta ipari hangulata van) volt két tő, kettő koktélparadicsom, meg még egy tő, amiről nem tudjuk kiféle-miféle. A K3-on elég értetlenül nézhettem a nénire aki árulta, mert annyit még elárult, hogy a helyes megfejtés kecskeméti 3-as, és nem a Himalája egy eddig ismeretlen csúcsa, és nem is a néhai dokumentumfilm harmadik része.

Paradicsomvirág május 6-án

Eleinte sárgultak az alsó leveik, azokat lecsipkedtem, aztán pöttyösödtek is, de az idővel elmúlt. Május végére a paradicsomtövek bőszen virágoztak, az egyik K3-on egy termés is gömbölyödésnek indult. A két K3 közül az egyiknek az első néhány virágát lecsipkedtük, hogy erősödjön a nálunk okosabbak szerint. Tesztként a másik tövön nem tettük ezt meg. Utóbbi jelenleg is kicsike, és eddig nem is hozott termést, a csipkedett példányon ellenben elsőként érett be egy termés. Nyilván 1-1 példány nem tudományos igényű összevetés, de mégis úgy gondolom lehet valami ebben a csipkedős praktikában.


Paradicsom zölden június 12-énKoktélparadicsom június 15-én

K3-as paradicsom félig éretten június végénK3-as paradicsom félig éretten július elején -- még mindig kicsi...K3-as paradicsom leszedve! június 28.

És végül június 28-án eljött a nagy nap, és megettük az első paradicsomot. :) Egészen zamatos íze, és finom erős illata volt.

K3-as paradicsom kettévágva

Pár nappal ezelőtt beérett a második K3-as bogyó is, és az első koktélparadicsom. Ez jóval nagyobb volt az elsőnél, szintén határozottabb ízzel mint a boltinak. A koktélparadicsom azonban még ezen is túltett, annyira átható fűszeres illata volt és telt íze, hogy még most íráskor is összecsordul a nyál a számban. :) Azóta újabb virágok tűntek fel a paradicsomtöveken, és legalább tucatnyi különféle zöld paradicsom csüng a levelek között, így a történetünk valószínűleg folytatódik.

Különösen kíváncsi leszek a harmadik fajtára. Ennek torz, összevissza alakja van, és még mindig teljesen zöld, és kemény.

7 megjegyzés:

  1. Ugye, összehasonlíthatatlanul más a "hazai"? Látod ti előrébb vagytok pari ügyben:) Mi most kezdjük a kóstolót a héten.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez az előrébb azért viszonyítás kérédése... :) A növényeink kicsik, és pár szemnél több nem lesz rajtuk tövenként. Azért ha jól láttam a képen nálatok elég termetesek a paradicsomok, és a zöld paradicsomok is igen szép számban csüngtek a növényeken... :)

      Törlés
  2. Több fajta van nálam is, sajna némelyik fekélyes, pedig okulva a tavaji dolgokból igyekszem csak alulról öntözni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Márta! Érdekes kérdés ez az alulról öntözés... Értem persze, hogy ha a leveleken víz marad az gombásíthat, nade az eső is csak fentről jön ugyebár, és nem feltétlenül ideális időpontban... :) A növény is épp úgy van megalkotva, hogy szépen levezesse a rá hulló esőt a tövéhez.
      Lehet az is jó megoldás ha inkább reggel öntöz az ember a kánikula időszaka alatt, amikor este is meleg van. Így a párát a Nap felszáríthatja, és a mindenféle gomba nem tud annyira elszaporodni, mint ha egész este a jó meleg párában dunsztolódna a növény.

      Törlés
    2. Kedves Márta!
      És mi lett azóta a pardicsommal, így az eső nélküli augusztusban? Szerintem most annyira biztos nem támadtak a gombák, így nedvesség hiányában. Ha mégis próbáld meg a töveket zsurlólével permetezni, hátha ér neki valamit.

      Törlés
  3. Kedves kertész!
    Örülök hogy jók a tapasztalataid. És lesz belőle még mit kóstolni.
    Én mindig ültetek, Az idén nekem is van koktél paradicsomom, és fitnesz paradicsom. Persze most már látom hogy ez egy és ugyan az.
    Mi szeretjük a paradicsomot.
    Jó termést!
    http://gyunyikabiokertje.blogspot.hu/
    nézzetek körül nálam is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kísérletből nekem úgy tűnik, hogy a napfényhiány a kisebbik gondunk. A növekedés a talaj miatt lehet gond, mert elég vékonyka, és alatta sziklás. Ősszel megpróbálok előkészíteni egy legalább 20-25cm földráhordást, és jövőre nagyobb tételben paradicsomozni...
      Mi is nagyon szeretjük a paradicsomot, a házit pláne. Gyerekkoromban is sokszor volt otthon, amit én mindig ettem a kertben, mint a gyümölcsöt szokás. :)

      Törlés