2016. február 10., szerda

Rhododendron és ázáleák a kertben

Régóta vesszőparipám, hogy a kertünk adottságai éppen megfelelőek — no nem a hangyák holdraszállásához, hanem a Rhododendronok és az Ázáleák tartásához. A tavalyi év során ez a terv úgy néz ki elkezdődött, még ha jelentős mennyiségű spontán elemmel is.

Sokáig tartózkodtam a nagyobb, komolyabb növények ültetésétől. Részben a még mindig épitkezős terep miatt, részben meg a kevés tapasztalatom nem akartam telepíteni komolyabb növényeket. Figyelem! Hosszú, sok képpel "terhelt" oldal következik...

Tavaly tavasszal a ház melletti területet rendezésén gondolkoztam, mert ott ilyenkor elég randa sártenger tud lenni. A terep lejtős, a ház keleti felén van, de a lombfakadás előtti időket leszámítva gyakorlatilag árnyékos. Agyaltam hát, hogy hogyan alakítsam ki a lépcsőket, és nem mellékesen azon is, hogy ugyan mit ültessek a fal előtt így kialakuló ágyásba...

Lévén fal mellé és egyben ablak alá lenne, nem lenne praktikus a nagyon nagyra növő növényzet. Valami szép, virágos-bokros növényben gondolkoztam, ami szereti az árnyékot, az sem baj ha örökzöld, hogy vidítsa a szemet a téli időszakban is. És akkor felrémlett bennem a régi terv, ami rhododendronokról szól, eszembe jutottak a Jeli Arborétum őrjítően gyönyörű tavaszi virágözönei... ...és persze a Zalaegerszeg melletti Ázáleás völgy is. Aki még ezeken a helyeken nem járt és kertbarát szerintem kötelező tétel kellene legyen ez a két hely a bakancslistáján!

A két növénycsalád közeli rokon, nagyon hasonló igényekkel és hasonló megjelenéssel. A rhododendronok jellemzően nagyobb termetűek, az ázáleák kisebbek, sőt belőlük egészen törpenövésűek is akadnak. Mindkettőből léteznek örökzöld és lombhullató fajták, ezerféle színválasztékban kaphatóak. Különbség a virágukban van: az ázáleáknak 5-6 porzója van, addig a rhododendronoknak legalább 10, de akár több is lehet. Mindkettő szereti a savas kémhatású talajokat, a mi lombkomposztos talajunk erre eleve megfelelőnek ígérkezik. No és nem utolsósorban szeretik az árnyékos, nagy fák alatti fényviszonyokat. A manapság kapható változataikra sokszor már nem igaz a kémhatás érzékenység, meg az árnyékigény, és a régebben gyakori fagyérzékenység

TündérKertje
Mindenki csak saját felelősségére nyissa meg ezt a fenti webshop-linket, ugyanis a kiapadó pénztárcákért blogunk nem vállal felelősséget! :)

A kalandosra sikeredett hunyorvásárlás után kedvező kép alakult ki bennem a Tündérkertje kertészetről, így picit keresgéltem náluk, hogy vajon mi lehetne az ami nekem megfelel erre a helyre. A legtöbb rhododendron nagyobbra nő mint 1 méter. Persze sok év kell míg megnőnek, de ilyen növényt nem 1-2 évre veszünk. Mivel ablakok is vannak a házfalon, gondoltam inkább a párkányok alatt maradó növények lesznek az ideálisak. Azért is mert a magas növények azért általában szélesek is, és az út meg a fal között nem túl sok a hely. Így keveredtem az ázáleák közé.

Három kicsi ázálea

Végül kinéztem két ázálea fajtát. Az egyik az Azalea Japonica 'Anne Frank' változat volt, ami 60 cm magasra nő, és örökzöld. Virágai lilás-rózsaszínesnek voltak írva, nekem inkább sötétrózsaszínűnek tűntek, de ugye a klasszikus sztereotípiák szerint a pasik színérzete nem túlzottan mérvadó. Igaz erős napsütésben valóban volt kis lila tónusa a szirmainak. A másik fajta egy hasonló termetű, szintén örökzöld változat, a Azalea Japonica 'Hotshot Variegata'. Ennek szép vöröses virágai vannak, a kicsit szürkészöldes levelek a széleken fehéren csíkosak. Előbbiből kettőt, a másikból egy tövet rendeltem.


2015. április 11-én érkezett haza a három tő ázálea. Balra a két Anne Frank, jobbra a Hotshot Variegata fajta.

A növények rendben meg is érkeztek, gyönyörűek voltak. Már érkezésükkor volt néhány viráguk is, hamarosan ezek teljesen el is lepték a kb 30cm magas méretben szállított bokrokat.


Néhány fotó az Azalea Japonica 'Anne Frank' virágzásáról. Azt hiszem nagyon nem kell több kommentár.

Persze mint mindig itt is előjött az ember tervez... effektus: a ház melletti tereprendezés egyéb okok miatt elmaradt, így nem kerülhettek kiültetésre a növények. Mivel eleve kora tavaszi és őszi ültetésük javasolt, és ezeket a kicsi ázáleákat sokszor nevelik balkonnövénynek, szobanövénynek is, nem aggódtam. A ház előtt a teraszon virítottak, egymás mellett. Mielőtt tovább gördíteném a történetet álljon itt a vörös virágú növényről is pár fotó szemvidítónak, ha már úgyis éppen esős-saras-szürke rondaság tombol odakint.


Néhány fotó a tarkalevelű Azalea Japonica 'Hotshot Variegata' virágzásáról.

Egy (majd egyszer) nagy rhododendron


Így érkezett a Rhododendron ’Marcel Menard’

Nagyjából egy hónappal az ázáleák érkezése után meglátogatott Nóra barátom. Ő kertek kivitelezésével, gondozásával foglalkozik, és korábban is többször hozott már nekem növényeket. Amikor valahol ritkítania kellett a meténgeket a még életképeseket elhozta, így lett többfelé is ebből a kedves talajtakaróból a kertünkben. Most azonban egy nagyobb növénnyel érkezett: megmaradt valahol egy rhododendron!

Gyönyörű, nagy fényes levelei voltak (az ázáleáké picit bolyhos), hatalmas tobozokra hasonlító bimbókkal. Úgy tűnik, hogy ez egy Rhododendron ’Marcel Menard’ fajta, ami jól bírja a hideget, örökzöld és akár 1,5-1,8 méter magasra is meg tud nőni.

Április-májusban az ázáleák hihetetlen virágözönt produkáltak, a rhododendron pedig kicsit később május-június fordulóján borult virágba. Gyönyörű, sötétlila virágai voltak, a tölcsérek torkán finoman pöttyözött minta látható. A virágai hatalmasak, és több nő egymás mellett. De azt hiszem inkább a képeket mutatom, mert egy-egy kép többet mond el róla mint sok-sok szöveg!


Rhododendron ’Marcel Menard’

Erre a növényre nem volt még ötletem se hogy hova tegyem, hiszen figyelembe kellene venni a majdani méreteit is. Mindenesetre a bőséges virágzás után nyáron hozott egy teljesen friss hajtást. Nem sokkal később elkezdtek potyogni a levelei, igaz jöttek frissek is helyettük. Az egyik oldalága teljesen levélmentes lett, ellenben rügyek voltak rajta. Nyilván az örökzöldek is cserélnek lombot, így a potyogás nagyon nem aggasztott. Sajnos a két Anne Frank közül az egyik minden levelét ledobálta, majd életjelet sem adott többet. Azért volt ez érdekes, mert ugyanott voltak a teraszon — azaz mind napból, mind öntözésből ugyanazt kapta mindegyikük.

Úgy gondoltam nem ártana kiültetni mindegyiket, mert cserépben biztosan nem telelnének át. A megmaradt két tő ázáleát illetően ha nem is a eredeti elképzelés szerint a ház mellé kerülnek, hiszen ott végülis nem lett előkészítve nekik a terep, de valahol máshol bizonyára szépen fognak mutatni. A rhododendronnak úgyis kell helyet találni, bizonyára jól mutatnak majd egymás mellett. A ház melletti ázáleás ágyást meg nem adtam fel, de majd csak akkor szerzek ide újabb töveket, ha már kialakult a környezetük.

A kisebbik tómeder közelében néztem ki végül egy helyet a rhododendron számára. Itt nem nagyon élt semmi, mert árnyékos a terület, és korábban itt volt a "fekvőfenyő" is. Ez alatt egy valamiért vízszintesen növekvő lucfenyőt kell érteni, ami keresztben kettévágta a kertet ezért valamikor 2010 tavaszán lett kivágva. Ide terveztük visszaállítani a szél által még a ház megvásárlása előtt kidöntött kerti pavilont, de végül annak a helyét is áttettem a tüzrakóhely túlsó felére,. Túl zsúfolt lett volna ugyanos ez a kertrészlet. A háztól délre levő részen zsúfolódott volna Emma játszóhelye, a tűzrakóhely, a kerti tó, a sziklakert, stb., miközben hátrébb kihasználatlan a kert.

Fogtam hát ásómat, és az itt még úgy-ahogy ásható talajt átforgattam kicsit. Két 1,5 méteres félhasábos ágyásszegélyből formáltam egy nagy, kb 1 méter átmérőjű kört. Ebbe hordtam egy réteg levelet, majd megtöltöttem földdel, friss lombkomposzttal. Ebbe került aztán bele a rhododendron. A cserepét teljesen kitöltötték már a finom hajszálgyökerei. A korábban lepotyogott saját leveleit is a tövéhez szórtam, gondolom elrothadva az is hasznos lesz a későbbiekben, végül kapott még rá egy vastag réteg fenyőkéreg mulcsot is.

Itt ugyan ágak alatt van, de azok 3-4 méter magasan vannak, van tehát helye hova nőni, nincs direkt napfény, csak foltokban süt be a gyertyán laza lombja között. Kora tavasszal még éri a finom melengető napsütés is, télen meg nem árthat ha kap egy kis napsütést. Látványra is előkelő helyen van, így végül rövid töprengés után a két megmaradt ázáleát is mellé telepítettem, hogy szép kis örökzöld csoportot alkossanak majd a kertben.


Rhododendron januárban: hol száraz hideg, hol hótakaró, középső képen távolban egy fázó ázáleával...

Ebben a felállásban teleltek át ezek a növények a kertben. A januári kemény hideg napokon sajnos hótakaró nem mindig volt, ilyenkor a rhododendron levelei petyhüdten lógtak, de amint jött egy kis enyhülés, szépen magához tért. Az ázáleák levelei is fent maradtak, de elég fakók, a tarkalevelű egészen lilásra színeződtek. Hát így várjuk most a tavaszt, reménykedve az áprilistól érkező virágözön eljövetelében...

6 megjegyzés:

  1. Bárcsak jó hírekkel jönnél majd, alig várom. Mi tavalyelőtt tavasszal vettünk egy gyönyőrű krémsárga virágú rododendront (R. 'Saffrano'). Tavaly egy virág nem sok, annyit sem hozott, és most sincsenek rajta virágrügyek. Pedig amúgy makkegészséges, szépen hajtott tavaly. Meg vagyok győződve róla, hogy azért nem virágzik azon a helyen, mert túl kevés neki a fény. Csak délutánonként kap kb. egy órányi napsütést, a nap többi részében nagyon-nagyon szűrten. Ilyenkor télen még viszonylag többet. Idén ki akarom szedni, és más helyre tenni.
    Egyébként azt mondják az okosok, hogy az örökzöldeknek nem jó a keleti fekvés, mert télen egy fagyos éjszaka után ha rásüt a reggeli nap a fagyott levelekre, nagyon könnyen megéghetnek (azt hiszem, inkább arról van szó, h. hirtelen elkezdenek párologtatni a napsütés hatására, de az elpárolgott vizet nem tudja pótolni a növény olyan gyorsan a fagyos talajból, ezért ezek a levelek pikk-pakk elszáradnak). De nekem még nem volt ezzel tapasztalatom. Igaz, keleti fekvésben van a miénk is, de azért 11 óra előtt nem nagyon süt rá a nap, mert árnyékolja a szemben lévő ház.
    Na szóval sok sikert, nagyon szép ez a lila!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A keleti fekvés nálunk csak földrajzi értelemben keleti. :) Ott is sok a bokor, fenyők, stb. -- szóval ez gondolom millió tényezőtől függ. A kerítés és a sövény is ott van, 1 méternél is magasabb, szóval túl sok direkt nap azért nincs reggel. Delelés előtt tud még nyáron idesütni a Nap a fák felett (részlegesen).
      De tény, hogy felénk általános, hogy reggel van nap, amíg a fatörzsek között át-átsüt a fény, de ez ebből adódóan azért nem teljes értékű naposság. Aztán félárnyék, majd a kert közepén déltájban jön egy kicsi, 1-1.5 órás "tikkasztás".
      A lila nekem is nagy kedvencem, de az ázáleák is csodaszépek voltak a cserepükben... :) A talajon aggódom picit, lehet szerzek valami pH-mérő tesztcsíkokat és csinálok kísérleteket.

      Törlés
  2. Nagyon szépen alakul a rhododendron-erdőd! Kíváncsi vagyok a jelenlegi virágzásra. A Marcel Menard nagyon jó választás, mert igen hálás tud lenni! Az enyémek közül ő fejlődik legjobban, de talán azért, mert ő inkarho típusú. Még csak bimbós állapotban van, de nagyon ígéretes.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mancóka! A jelenlegi állapot sajnos felemás, az egyik ázálea virágzik, a két rhododendon (időközben lett egy R luteum is) nem. De lehet ezt egy postban foglalom majd össze, mert elég sok elméletem van ezzel kapcsolatban, hátha jobban tudjuk megvitatni a részletesebb tényállás ismeretében.

      Törlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Sok hasznos tanácsot kaptam a cikkböl.Köszönöm, hogy ilyen részletesen megosztottad a tapasztalataid.

    VálaszTörlés