2012. július 31., kedd

Barackos csatni

Ha jól emlékszem, két évvel ezelőtt próbáltuk ki először a barack csatnit, és nagyon ízlett, hetek alatt elfogyott majdnem az egész. Egy üveg valahogy megbújt a lekvárok között, így nem ettük meg, még most is jól néz ki. Tavaly valahogy kimaradt a csatni, de idén dupla adagot csináltunk, biztos ami biztos alapon.

Egyre többen csinálnak már csatnit, de sokan még nagy szemeket meresztenek, amikor elhagzik ez a kifejezés. Így hát elsőként definiáljuk, hogy mi is az a csatni tulajdonképpen. A terebess.hu szerint a csatni (chutney):

Édes, de nem lekvár, savanyú, de nem savanyúság, fűszeres és gyakran égetően csípős, de nem ételízesítő, ám túl tömény ahhoz is, hogy köretként, főzelékként egyszerre nagyobb mennyiségben fogyasszunk belőle. Nem olyan híg, mint egy mártás; darabos, nem pedig krémszerű, mint egy püré. Zöldségből-gyümölcsből főzik, ecettel-cukorral tartósítják, inkább elteszik, mint frissen tálalják. Hidegen szokták fogyasztani. Indiai eredetű, de az angolszász világ régen a magáévá tette, és egyre terjed tovább. Eredetileg mangóból és más trópusi gyümölcsökből készül, hagymával, mazsolával, de ha megértjük a filozófiáját, helybéli alapanyagokból is főzhető kiváló csatni. Érdemes kísérletezni! A magyar konyhába is beilleszthető: vadhúsok mellé áfonya helyett, főtt marha és egyéb leveshúsok mellé torma, mustár, paradicsomszósz helyett. Bármikor feladható saláták, savanyúságok, kompótok, a megszokott mártások helyett. Kiegészítheti a hideg vagy meleg előételeket.


Hozzávalók egy naaagy adaghoz:
  • 3 kg őszibarack
  • 3 kg kajszi barack
  • 2 kg (piros) kápia paprika
  • 1 kg alma
  • 2 kg vöröshagyma
  • 60 dkg barnacukor
  • 2 dl almaecet
  • olaj
És a fűszerek:
  • fahéj (2-3 rudacska)
  • szegfűszeg (15-20 szem)
  • szegfűbors (5-6 szem)
  • csillagánizs (3db) — az eredetiben nem volt, de mi szeretjük
  • fűszerpaprika
Ez a mennyiség kb. megtöltötte a 10 literes bográcsot.

Az alap receptet Kaldeneker György oldalán találtam, de azért kicsit módosítottam rajta. Na jó, lehet, nem kicsit, de nekünk így ízlik.

Az eredeti receptben volt még chili paprika (lányunk miatt hagytuk ki), mazsola (múltkor tettünk bele, most nem volt itthon, ráadásul én nem igazán szeretem), fokhagyma, mustármag. És jóval kevesebb hagyma, de mi nagyon szeretjük a hagymát...

Elkészítés

A kockára vágott hagymát és a rövid csíkokra vágott paprikát megpirítottuk az olajon. Ezt most bográcsban csináltuk, mintha lecsót készítenénk. Az elmúlt időszak viharai úgyis sok ágat tördeltek le, így a fa is kéznél volt.
Időkozben a konyhában felkockáztuk a barackokat és az almát, nagyon kevés vizet tettünk alá, beledobtuk a fűszereket, a cukrot és felfőztük. Ezalatt a kertben megpirult a hagyma és a paprika.

Hozzáadtuk a gyümölcsöket, felforraltuk, ezt követően hozzáadtuk az ecetet és azzal is forrt egy ideig. Nem volt türelmünk sokáig forralni, ezért tettem bele 2 zacskó 3:1 dzsem fixet is. Ezzel került bele valamennyi tartósító szer is, de szerintem enélkül sem romlik meg. A fent leírt mennyiségből kb 10 liternyi csatni készült.

A kimosott üvegekbe még forrón betöltöttük, ráraktuk a tetőket, 5 percre megfordítottuk, hogy a tetők is sterilizálódjanak. Ezután már csak a halk kattogásokat hallgattuk, ahogy a tetők szép sorban behorpadtak.


"Sajnos" az egyik üveg csavaros teteje nem záródott rendesen (be lehetett nyomni a kupak közepét), így feláldoztuk magunkat és megettük. Finom volt...

2 megjegyzés:

  1. Első olvasatra én is néztem egy nagyot - csatni, az meg mifene? De jól hangzik, és jól is néz ki. Asszem ezt meg kell próbálnunk...

    VálaszTörlés
  2. Állítólag zöld paradicsom is jó bele :)
    Itt is van egy recept, ha érdekel valakit, de én még nem próbáltam ki, úgyhogy nem vállalok semmi felelôsséget:
    http://johngrimshawsgardendiary.blogspot.hu/2011/12/christmas-chutney.html

    VálaszTörlés