2011. március 18., péntek

Tavasz gőzerővel

Március 15-én esőzést jósoltak. Ugyan többször is vésztjóslóan befelhősödött, de végül mégis mindig elvonultak a felhők, és összességében egy szép, tavaszi napnak örvendhettünk.

Mielőtt kis képes beszámolóval mutatnánk meg mi újság volt a kertben a márciusi Kertblogolók Virágnapján, említsük még meg, hogy átforgattam a komposztláda tartalmát. Az új helye a keretnek gyakorlatilag a régi mellett van, de mégis kicsit rejtetebb helyen mint eddig. A korábbi hely alján több talicskányi már használható földhalom maradt. Nagyon sok lombunk van, így lehet tényleg érdemes lenne még egy keretet üzembe helyezni.

Kertblogolók Virágnapja

Örömmel vettük észre, hogy mindenfelé kibújtak a Tavaszi kankalinok (Primula veris) és a Salátaboglárka (Ranunculus ficaria) levelei. Tavaly is éppen ilyenkor jelentek meg ezek a virágok. Odalent Szentendrén a Bükkös-patak partján már szép számban virágzik is a salátaboglárka.

A Turkesztáni szil is nagyon sok milliméter közeli rügyet hajtott. Ha mindből levélke lesz akkor nagyon gyorsan fog bezöldülni. A sövényt tavaly ültettük el, így ez az első áttelelése, és utána következő kizöldülése, tehát érdemes lesz figyelni a fejleményeket.

A mogyoróbokrok már jó egy hónapja virágzanak. Most feltűntek a lassan már kiporzott hímivarú barkák mellett a kicsinyke nőivarú virágai is. Remélem növénytanilag így korrekt, mindenesetre álljon most itt róla némi képanyag csak mert egyszerűen szép. Az aprócska élénk rózsaszín virágocskák már ránézésre is igen hatékonynak tűnnek a virágpor befogására.

A kökény is erőteljesen rügyezik, lassan kezd éledezni a hosszú téli álmából — így érdekes lesz megfigyelni napról-napra, ahogy terjed a virágzása a hegy lábától felfelé. Tavaly ez különösen látványos jelenség volt. A kökény belső ágain előszeretettel lakik többféle zuzmó is, ezekről is készítettem pár felvételt.

Az orgonabokrok is hamarosan kizöldülnek, mindenesetre hatalmas rügyeket lehet megfigyelni rajtuk, és a barka is gyönyörűen néz már ki.

Természetesen sok áttelelt száraz virágmaradvány is látható mindenfelé. A Nehézszagú gólyaorr (Geranium robertianum) is maradó szárakat szokott hagyni maga után, de ez a növény már zöldül is, így most a már szép élénkzöld töveket elszáradt tavalyi szárak ölelik körbe. Áprilisban már virágozni szokott, és egészen őszig látni tetszetős virágait.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek! Szeretek én is így közelről belesni a növények titkaiba.
    A levélkomposztot a hagymás növények nagyon szeretik, irigylem (persze csak jóindulatúan) tőletek a "finom" lombföldet.

    VálaszTörlés
  2. Igazi élmény ide újra és újra visszatérni!
    Ez a bejegyzés számodra egy pontot ér az "egy jó szó" játékban . Itt találod a leírását: http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html
    Kri a rovás feladatok szerkesztője

    VálaszTörlés
  3. Kedves Kri! Köszönet a pontért, örülök ha te is visszatérő olvasóvá válsz ezen a blogon. :) Szép tavaszt: Nyözö

    VálaszTörlés