2012. június 21., csütörtök

Sziklakerti állapotok

Blogunk címéből is kiderül, nem vagyok kertész. Ebből kifolyólag a sziklakertünk is amolyan kísérleti telep, így mondhatni "kísérlet járja be a sziklakertet"...

Majdnem két hónapja volt, hogy a piacon jártunk. Akkor emlegettem a sziklakerti szerzeményeinket is, most picit visszatérnék ezekre. Egyrészt talán érdemes összefoglalni az elmúlt két hónapot, másrészt meg vannak érdekességek, és számomra kérdéses dolgok. Bevallom titkon abban is reménykedek, hogy a hozzáértőek majd segítenek a dolgok helyretételében. :)

Elsőként említsük meg az egyik kedvencemet, a rószaszínű virágú és a piros virágú kőtörőfüveket. Ezeket Kata Saxifraga x arendsii hibridekként jelölte meg. Namost álljon itt jobbra ismétlésképpen az egyik áprilisi fotó róla. Ezen is látszik, hogy gyönyörű növény, nagy hosszú virágszárakkal, amin érdekes módon sötétebb és világosabb rózsaszínű virágok keverednek. Egy-egy száron több is volt belőle. Kicsit tartottam tőle, hogy megtépi az erős szél, de a mögötte levő nagyobbacska szikla úgy tűnik megóvta.

Viszonylag gyorsan, azaz két hét alatt elvirágzott, és a hosszú virágszárak elszáradtak. Persze nem tudom mikor indult a virágzása, így lehet azért ennél hosszabb ideig vidámítja a szemet. Az elszáradt virágok helyén még magot is hozott. Ez homokfinomságú, azaz nagyon aprószemű, fekete színű.

Néhány napja megjelent a levélpárna felett egy helyes bimbó. Gondoltam na talált még egy lustább virágot, de nem. Mára ugyanis kb. 10 virága van kinyílva. Mindegyik alacsony száron, és mindegyik világos rózsaszínű. A levélpárnája is növekedett, de nem annyira feltűnően mint a fehér virágúak.


A Saxifraga x arendsii másodvirágzása. :)

A fehér virágúak később kezdtek el virágzani, ellenben másfél hónapig ontották a virágokat. Ezek, mint Katától tudom a Saxifraga trifurcata képviselői. Aztán volt kisebb szünet, a heves esőzések leverték a szirmokat, de most legtöbbjük újra kezd bimbózni. Ezek is fognak vajon másodjára is virágozni?


Ezek picike cserépben jöttek. A párnájuk azóta nagyon megnőtt, most már jó 20x20 centis területet elfoglalnak! Azonban előjött az a jelenség, amit Kata is írt, de az előbb emlegetett kőtörőfüvek kapcsán: középen kibarnult, kiszáradt, és gyűrű szerűen növekszik tovább. A virágzási hullám is bentről kifelé terjedt egyébként a növényen. Namármost ez akár természetes jelenség is lehet, hogy az új részek folyamatosan legyökeresednek, és a középsők közben folyamatosan elhalnak. Ebben az esetben lehet szét lehetne szedni, és átültetni, hogy újra kezdhesse a körkörös növekedést? De persze az is benne van a pakliban, hogy nem jó a helyük, vagy én pátyolgatom őket rosszul...

A pázsitszegfű nem másodvirágzott, de hetekig tele volt sok-sok apró virággal. Egyenlőre nem látszik, hogy bármi baja lenne, szép egészséges zöld. Időközben érkezett egy rokona is, aminek hosszú virágszárai vannak, leginkább a Tengerparti pázsitszegfűhöz hasonlít. Ez hozott 3 virágot, majd szünetet tartott, és most ismét van rajta egy új virág. Picit szürkés-vajszínű virágai vannak.

Szegény árnyékliliommal is bajban vagyok. Biztos korai volt neki a kiültetés picit, de erős növénynek tűnt. A tavaszi váratlan fagyok sem voltak jók neki bizonyára. Volt egy nagyon viharos nap még lombfakadás előtt, olyankor a szél elég erősen fúj nálunk a hegytetőn. Öt nagy levele volt a hostának, ezek kettő kivételével eltörtek. Ezt a kettőt finoman kikötöztem, tettem fel egy szélfogót, de a következő szélvihar ezeket is eltörte. Maradt egy pici zöld hajtás a közepén, amiből szép lassan előbújt egy levélke, de az is pici, nincs hosszú szára, és gyakorlatilag több hete ennyi az állás és nem több. Sem több hajtás nem látszik, sem ez a levél nem növekszik rendesen.

Eleve hatalmas gyökérrel adták a növénykét, lehet a levél-gyökér egyensúly a ludas? Azaz nem tud elég energiát felvenni ekkora levéllel? Vizet kap rendszeresen, szárazság nem lehet az oka. Vagy a nagy gyökér még tovább nőtt, és nem bír az alsóbb részeken a kövekkel? Lehet a hétvégén kiásom, és átültetem, talán még valahogy megmenthető...

Új jövevények

Sajnos nem minden új növény nevét ismerjük, így inkább képes beszámoló lesz a következő. Azért a klasszikus szépségekkel ismét megpróbálkoztunk, így sikerült ismét beszerezni Havasi gyopárt is. Most Kata tanácsainak megfelelően nagyobb, a gyökereit hűsítő kövek közé telepítettük. Gyönyörűen virágozik most is, reméljük megmarad.


Ezt a növényt nem ismerjük, de nagyon látványos. Egy magasabban levő sziklaközbe került, onnan omlanak alá az ágai amin másfél hónapja folyamatosan hozza a virágait. Úgy tűnik szépen megkapaszkodott és kitöltötte a kövek közötti függőleges réseket.


Ezt a növényt is név nélkül találta Emese a piacon. Még bimbósan ültettem ki, de amint rásütött a nap kibontotta ezeket a szép lila virágokat. A cserépben ketté volt szakadva, de mindkettő darabnak volt gyökere, így kétfelé ültettem. Mind a kettő köszöni jól van.

Két porcsinrózsa is beköltözött a kertbe. Szépen néznek ki, a sárga tövön például van furcsa módon egy fehér virág is.


12 megjegyzés:

 1. Jó kis beszámoló volt. Érdekes, mert nekem nincsenek ilyen növénykéim, meg szikláim se, de nem vagyok telhetetlen (sokszor mondogatom magamnak, hátha egyszer igazzá válik:)), szóval nincs sziklakertem sem.
  A rózsaszín virágotok kristályvirág (Delosperma), a fehér pedig bacopanak tűnik, mindkettő gyönyörű, sok sikert hozzájuk!
  Tó-projekt?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi a határozásokat. :)
   A tó-projekt most épp pihen picit, mert be kell szerezni a gödörhöz passzoló geotextília és tófólia mennyiséget, be kellene szerezni a szivattyút is, meg azt ugye becsövezni, kéne egy-két dolgot még rendezni a környéken. A sziklakert is kvázi félbevágott, mert a tervek szerint már a tóban ér véget a kőtömeg, így a parti meder kialakítása után lehet csak befejezni.

   Törlés
  2. Nem baj az, hogy ilyen sok dolog van még. Legalább lehet még álmodozni, tervezgetni, meg "kedvet" gyűjteni hozzá. Csak jó tudni, hogy hol tarotok, mert olyan türelmetlen vagyok, nem bírom kivárni, míg megjelenik a bejegyzés róla.:)

   Törlés
 2. Most találtam, a google hozta, Katának is van bacopája, ő biztos többet tud majd mondani.

  VálaszTörlés
 3. Válaszok
  1. Közben megtaláltam az ominózus postjukat, az az egy tűnik biztosnak, hogy nekünk is olyanunk van mint nekik. :)

   Törlés
 4. Nagyon szépek a porcsinok! Szerintem nem a sárga tövön van fehér virág, csak került bele egy fehér tő is.

  VálaszTörlés
 5. Sziasztok.
  Nem tűntem el, csak elutaztunk egy hétre a hegyekbe, növényvadászatra (fényképezőgéppel, persze).

  Nem tudom, hogy mi okozza pontosan egyes Saxifragaknál a tő közepének az elhalását. De én úgy vettem észre, hogy sajnos a szélső levélrózsák nem nagyon gyökereznek le.

  A bakopa (vagy Suthera, vagy mitttudomén) eléggé víz- és tápanyagigényes, ezt én is tapasztaltam már előző években is. Sokszor javasolják egyébként tópartra. És nem télálló nálunk, az biztos. Nálam általában hullámokban virágzik, jelenleg is éppen pihen.

  Nálunk is van olyan növény, ami másodvirágzik, igaz, nem Saxifraga. Minden évben akad egy-két ilyen. De ilyenkor a virágok valóban sápadtabbak szoktak lenni, gondolom, a meleg miatt.

  A Delospermat a téli komolyabb nedvességtől érdemes valahogy megóvni, attól kirohadhat, mivelhogy pozsgás a levele. Kövek közé ültetve azért remélhetőleg nem lesz gond. Többnyire eltűnik télen a lombja, kivéve, ha langyos a tél, akkor marad némi zöldje. Aztán tavasszal újra hajt.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Kata!
   Reélem sok szép élményetek volt a hegyekben! :)
   Nem mindegyik kőtörő lyukad, csak a nagyáruháziak. :( A bakopát akkor majd ki kell műtsem a helyéről, itt is hullámokban virágzik, de mindig van azért pár. Most indul megint felfelé a virágszám. :)

   Törlés
 6. Sziasztok!
  CsakBea írja, hogy valószínűleg kerülhetett a porcsinok közé egy tő fehér is. Lehet. Viszont a mi esetünkben a porcsinon, ami egy tő, vagy háromféle különböző szín (rózsaszín, sárga és fehér) jelent meg. Közvetlen egy nagy szikla mellé ültettem néhány hete, és úgy beindult, hogy az eredeti méretének jelenleg kb az öt-hatszorosát vette már fel. A jelek szerint nagyon jól érzi magát.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát ezt is egynek nézem, de most is van 2-3 fehér virága a sárgák mellett, sőt pár napja egy lila is volt.

   Törlés