2011. március 31., csütörtök

Gondolatok a mikroklímánkról

Munkám miatt rendszeresen járok le a hegyről, így erősen elgondolkoztatott a kertünk erőteljes mikroklímája. Az egész onnan indult, hogy tegnap reggel többen emlegették falubeliek a buszon, hogy az autójuk deres volt reggel, és jéghártyásodtak a pocsolyák is. Meglepett, mert nálunk éppen +6 °C volt a hőmérséklet aznap reggel.

Mi a falu szélén lakunk fent a déli domboldal tetején. Domborzatilag ez azt jelenti, hogy majdnem 80m szintkülönbség van a házunk és a völgy alsó részei között. Odalennt van olyan utca, ahol csak mostanában kezd el tartósan besütni a Nap, annyira rátakarnak a hirtelen meginduló hegyoldalak a déli oldalon. Nekünk innen már nincs ilyen takarás, és így amint kisüt a Nap a téli napforduló időszakában is a lehető legtöbb napsütést kapjuk. Ebben az időszakban a fák is lombtalanok, így akadálytalan a fény útja.

Nyáron a rengeteg fa és a tengerszint feletti magassági hatás megakadályozza, hogy erősen felmelegedjen a környék, hiába süt magasról a Nap, kellemesen hűvös az idő. Szentendrén ilyenkor 5-6 °C-al is melegebb szokott lenni, arról nem is beszélve, hogy mennyivel tisztább, oxigéndúsabb a levegő. A budapesti "katlant" ne is említsük ugyebár. Egy-egy kánikulai napon szabályos megváltás hazaérni, és beszippantani a friss hegyi levegőt.

Szeretnék majd beüzemelni egy időjárás állomást odahaza, és csatlakozni az Időkép portál automata megfigyelőhálózatához. Ennek kapcsán szoktam észleléseket felküldeni ide mostanában, és persze figyelem hogy alakulnak a környékbeli hőmérsékleti viszonyok. A portál közössége sok mérőpontot működtet, így megerősíthettem a saját tapasztalataimat, megérzéseimet a helyi klimatikus viszonyainkról.

Csináltam egy érdekes összevetést a Dunakanyar völgyében levő néhány mérőpont, és két magasabban fekvő automata adatai között. A 24 órás mérési adatsorokat átlagolva kaptam a mellékelt diagrammot. A sárga vonal három Duna melléki adat (Szigetmonostor, Visegrád, Vác) átlaga, a zöld két magasan fekvőé (Dobogókő 700 m magasan, illetve Nagy Hideg hegy 864 m-re a tengerszint felett).

Megfigyeltem, hogy a mi kertünkben mért adatok napközben általában a dobogókői és a szigetmonostori, pomázi értékek közé szokott esni kb. félúton. Így nappal valahol a zöld és a sárga görbe között lehet a miénk, azzal a kitétellel, hogy éjszaka nem hűlünk le sokkal jobban mint Dobogókő környéke, csak minimálisan. Legfeltűnőbb talán a hőingás különbsége: ebben az időszakban sokkal kiegyenlítettebb felénk a hőmérséklet, míg a napi középhőmérsékletben kisebb az eltérés mint nyáron. Napi átlagban nézve hűvösebb van nálunk mint 200-250m-el lejjebb, de ez legfeltűnőbb a nyári időszakban.

Nyilván a kertészeti szempontok ezt még jobban árnyalják. A nappali erősebb felmelegedést a talaj tárolja, így az alacsonyan fekvő területeken hamarabb melegszik át a csírázó növényeknek megfelelő hőmérsékletre a föld. Nálunk ehhez észrevehetően hosszabb idő kell, tavasszal jó 2-3 héttel később indulnak ugyanazok a növények. A téli csapadék is tartósabb a hegyen. Nagyon sokszor van az átmeneti évszakok idején, hogy lent eső esik, fent meg már megmaradó hótakaró lesz belőle.

Azt hiszem mindenképp érdekes lesz konkrét adatsorok birtokában elemezgetni a helyi adottságainkat, összevetve a környéken mért értékekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése