2011. március 29., kedd

Nárciszmentő akció

Emese kapott nőnapi cégajándékként hajtatott nárciszt. Szépek voltak és mivel amúgy is az egyik kedvenc virága, gondoltam megpróbálom áttelepíteni őket a kertbe.

Ha már egyszer szétbontottam a virágokat, rögvest dokumentáltam is, hogy mit találtam a cserépben. Az alábbiakban ezt a fotósorozatot láthatjátok majd.

Március 12-én reggel szép reggel volt. A három tő nárcisz mit sem sejtve napfürdőzött a napfényben, vetette az árnyékot. Egyetlen kerek 9 cm-es cserépbe voltak bezsúfolva, innen lettek kiszedve és átültetve.

Az áttelepítés sikere sokban azon múlik, hogy mennyire fejlettek a gyökerek. Enyhén megnedvesítettem a földjüket, majd szerencsére elég volt a műanyag edényt finoman meglapogatni, és a virágok kicsusszantak belőle. Gyakorlatilag mint a mellékelt képen is látható gyökérből nem volt hiány, sőt! Szinte teljesen kitöltötték már a rendelkezésre álló helyüket.

Ezután óvatosan szétválasztottam a három növénykét — így két nagyjából egyforma, és egy kisebb tövet kaptam. A gyökerek nagyon érzékenyek voltak, de sikerült úgy "kicsomózni" a gombolyagot, hogy csak minimális mennyiségű tört le belőle.

Mivel még fagyokat mondtak március első felében ezért első körben a három hagymát külön-külön nagyobb cserépbe költöztettem. Egy vakondtúrás földjével Emma lányom hathatós segítségével feltöltöttem 3db négyzetes 9cm-es cserepet. Ez a föld elég nedves volt, így Emmácska is kellően sáros lett, és a növényeknek is megfelelő nedvességet biztosított, tehát teljes volt a boldogság. A tetejére rászórtam még az előző cserépből a gyökerek közül kipergett eredeti talajt, majd egy jó napos helyre kerültek melegedni.

A legkisebb nárcisz kezdett lekókadni, de délutánra már teljesen összeszedte magát. Este visszaköltöztek a házba, a déli konyhaablakba. Itt elég fényt is kapnak, és a hőmérséklet is kiegyenlített. Mind a három láthatóan jól érzi magát, időközben szépen elvirágoztak.

Ha az időjárás is úgy akarja, hétvégén kitelepítem majd őket a kertbe — a gyökerük ismételt megbolygatása nélkül — a szabad ég alatt lakó társaikhoz. Utóbbiak még nem virágzoztak az idén, eddig csak a leveleik növekedtek rendületlenül...

5 megjegyzés:

  1. Csak gratulálni tudok, a képekhez is, és a leíráshoz is. Én mondjuk nem tettem volna frissen átültetett növényt a napra "melegedni", de ezek szerint nem sínylették meg :) Én őszintén szólva az enyémeknek nem mertem ennyire szétgombolyítani a gyökérzetét, mert borzasztóan törékenyek voltak, de nagyon ügyesen csináltad, úgy látom. Sok sikert a kertben is hozzájuk!

    VálaszTörlés
  2. Ja, ma voltam a Budai Arborétumban, virágoznak a nárciszok!!! Legalábbis a rengeteg féle fajta egy jó része.

    VálaszTörlés
  3. Azt gondoltam balga fejjel, hogy a +10 fokos melegben történő melegedés nagyon nem árthat... :) A föld ellenben elég hideg volt, gondoltam elég sokk a növényeknek a hirtelen hűvös föld...

    VálaszTörlés
  4. Kedves Nyöző! Nagyon jól mutatnak a nárciszok még gyökérbontás után is. Szép munka!

    Köszönöm kedves látogatásod és a jó szót! Ezúton küldök neked is "Egy jó szót" és kívánom, hogy még nagyon sokat kapj és küldhess!

    Eszter

    VálaszTörlés
  5. Kedves Eszter!

    Örülök, hogy életjelet adtál magadról, és köszönöm a kedves szavakat!

    Nyözö

    VálaszTörlés