2011. október 18., kedd

Átültetések

Szeptemberben több növényt is át kellett telepítsek a kerten belül. Részben praktikus okokból, részben pedig kárelhárítási célból.



Ribizlibokor októberben

Elsőként a gyümölcsbokrainkat költöztettem, még a kellemes nyárias időben. Ennek a költözésnek volt az oka, hogy igen lassan növekedtek, és láthatóan csak tengődtek a kerítés mellett. Gyanítom túl sok volt nekik az árnyék. Ezt onnan is gondolom, hogy egy ribizlit 2 évvel később ültettünk el, de naposabb részre, és bizony látványosan szebben fejlődött. Így az egész társaságot kiültettem őket egy relatíve napos területre. Egész könnyen ki tudtam ásni a ribizli és egres bokrokat, tekintve hogy az ültetéskor már kőmentesítve lett a régi élőhelyük. Az új is könnyen csákányozható volt, "hála" a szárazságnak. Még 40-50cm mélyen is csak nagyon finom por volt, azaz teljesen kiszáradt a föld. Ültetés előtt jól belocsoltam a gödröket, de meglepő módon alig nyelte a vizet, szinte gurultak a cseppek a por felületén!

A fűszerkertet is akartuk hosszabb távon költözttetni, mert a mosatni helyén más terveink vannak, kicsit elhamarkodottan kerültek beültetésre. Ez még nem volt ugyan esedékes, de amikor egyik nap hazaértünk, a fűszerkert és a díszcsorbák helyén 40 mázsa fa alkotott csinos kupacot. Ugyan nem voltunk otthon, de lerakodták a tüzelőt — jó közel a házhoz, ami persze egyrészt előny, valamint másrészt. Így "kisebb" talicskázás után napvilágra került két bokor meggyötört levendula, amelyek rögvest költöztek is új helyükre. A lestyán tőből leszakadt, talán újrahajt majd, mindenesetre nem bolygatjuk egyenlőre. Amit ez már túlélt ahoz képest ez a kis fatámadás pihe dolog. :) A curry, rozmaring, citromfű jó eséllyel túlélte, de még a régi helyükön vannak. Ki kell még találni hogy is lesz ez a fűszerkert, és akkor ezek is mehetnek.

A díszcsorbákat kicsit később mentettük meg, azok jórészt túlélték a farakást. Egyrészt mert a fűszerkert szélén sorakoztak, így általában a fát is átdobálták felettük, másrészt meg már elvirágoztak. Amikor elültettük picike, centiméteres hagymái voltak, most magam is meglepődtem mennyire megnőttek. Legalább kétszer akkorák lettek, de több példány háromszoros méretű volt, és kicsi sarjhagymákat is felfedezni véltem. Eddig szép sorban voltak ültetve, most a sziklakert mellett kerültek elhelyezésre, kisebb csoportokba szervezve — valószínűleg a hosszú, nyúlánk növények így mutatósabbak lesznek. Nem találtam meg mindet, talán majd tavasszal...

4 megjegyzés:

  1. Kedves Nyöző, a szerencsétlenül járt növényeknek szorítok, hogy új helyükön "unalmasabb" legyen az életük. Nagyszerű, hogy a hagymák olyan szépen fejlődnek a kertedben! Miből készül a tó, miben lesz a víz?

    A curry nálatok áttelel?

    VálaszTörlés
  2. A curry tavaly kintmaradt, de tavasszal kihajtott. Lehet ez egyszeri eset volt? Az a helyzet, hogy ebben a helyi mikroklíma sokat segíthetett. Általában tél közben folymatos a hótakaró, előtte meg jó vastag levélréteget is kap a föld. A hó alatt korhadó levelek lehet termelnek ennyi meleget ami elég a currynek?

    A tavacska részt úgy érzem értelmetlen lenne most ősszel kialakítani, így tavaszra halasztottam.
    Na meg a hóolvadás után a talaj is más lesz, mint most porszárazon, ki tudja mennyit mozog majd.

    Több verzió van bennem a tómederről: fóliázni a meder alját, és a peremre tett nagy kövek alá visszahajtva. Itt az a kérdés, hogy a közepén a nagy kő körül hogyan oldom meg a vízzárást anélkül, hogy vagy ronda lenne a kilógó fólia, vagy meg kelljen emelni azt a brutális kavicsot. :)

    A másik lehetőség, hogy valami betonréteggel kialakítani, majd kenhető vízszigeteléssel vízzáróvá tenni a medencét. Ekkor a nagy követ is bele tudom építeni viszonylag könnyen. Ha van ötleted szívesen veszem, én is még csak tájékozódok a témában.

    VálaszTörlés
  3. Nálam biztos kiverte volna a biztosítékot, ha a virágágyásba borították volna a tüzifát. Szerencsések a növények és erősek, ha ilyen jól kibírták a negyven mázsát. Persze az sem elhanyagolható körülmény, hogy gyorsak voltatok az elsősegély nyújtásban (talicskázás). Nálunk biztos kinyuvvadtak volna, mert a fele tüzelő még mindig a kocsibeálló kellős közepén terpeszkedik letakarva.

    VálaszTörlés
  4. Azért a fa ugye darabos, és ledobálva egymáson keresztbe-kasul kisebb-nagyobb levegős részek vannak közöttük, szóval nem olyan nagy a gáz. Na meg nyilván nem egyetlen növény fölé koncentrálódik a 4 tonna fa. :) Amúgy ha megnyugtat, nálunk is ottmaradt egy része simán letakarva, max. nincs már alatta "értékes" növény.

    VálaszTörlés