2011. május 30., hétfő

Egy rejtélyes virág

Közel három éve minden tavasszal feltűnik egy szép, lila virágű a növényből néhány példány az erdő szélén...

Van egy igen érdekes — és számomra rejtélyes — növény is a közelünkben. Az erdőszélen a bogláros szellőrózsákkal és a tavaszi kankalinokkal egy helyen él, cca. 40 cm magas, szépen erezett lila virága van 4 szirommal. Minden évben akkor kezd el virágozni, amikor a Bogláros szellőrózsák már eltűnőben vannak, (tehát április első felében) és még májusban is nyílik, jóval túlélve a kankalinszezont. A virága képek alapján hasonlít a fogasír virágára.


Klikk a képekre a nagyobb változatért!

Annak is vannak ugyan lila színváltozatai, de a bajom a dologgal az, hogy a levele ellenben nagyon nem stimmel. Széles nagy szív alakú levelei vannak fűrészfogas széllel, ezek nyéllel csatlakoznak a szárához. A szár és a levélnyelek is szőrősek. A virágok különálló bogokban nőnek, a bogokat tartó nyél tövénél mindig van egy tőlevél. Ezek ugyanolyanok mint a nyeles levelek, de közvetlen csatlakoznak a növény szárához. Mellékelek pár képet, háthat tudja valaki, hogy mi lehet ez?


Klikk a képekre a nagyobb változatért!

3 megjegyzés:

  1. Nekünk is van. Először én sem tudtam, mi az. Nálunk már van termése is. Az alapján holdviola, más néven júdáspénz. De ez csak tipp, mélyebben nem ástam utána.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Meli!
    Köszi az infót, így visszafelé keresve a "táj egyezik a térképpel", azaz a növény valóban Holdviola lesz. Érdekes amúgy mert én is szerettem volna ilyet egyszer... Gyerekkoromban volt az udvarunk sarkában egy bokor, de csak az elszáradt termése, a júdáspénz maradt meg az emlékeimben, maga a növény és a virága nem... :)
    Íme egy leírás http://novenyhatarozo.info/noveny/evelo-holdviola.html A vicc az, hogy ezen az amúgy szimpatikus lapon a tulajdonságkeresővel sem jött elő, pedig próbáltam. A 4 sziromlevél elég erős jelleg pedig.)

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok! Biztosan Holdviola. Nekünk van a kertben!

    VálaszTörlés