2011. május 11., szerda

Pitypanglekvár

Korábban már felhasználtuk a pitypang levelét salátába, most valami egészen mást próbáltunki ki, mégpedig a pitypang virágából készített lekvárt.

Amikor először kóstoltam a pitypanglekvárt, még évekkel ezelőtt, akkor először azt hittem, hogy mézet eszem. Ideje volt hát a gyakorlatban is kipróbálni, hogy is készül ez a finomság.

Emma pitypang-gyűjtés közben
Emma pitypang-gyűjtés közben

Az első lépés a legnehezebb, hiszen egy kosárnyi virágot kell szedni, lehetőleg szár nélkül és persze minnél tisztább környékről. Nagy segítséget jelenthetnek ebben a műveletben a majdnem három éves apró kezek. :)

Ha megvan a virág, megmossuk, és egy nagy edényben annyi vízzel, hogy bőven ellepje, felforraljuk és 5 percig forrni hagyjuk. Ezután pár óráig ülepednie kell, majd leszűrhetjük. Ennek eredményeképpen sárga, áttetsző folyadékot kaptunk. Ehhez tettünk literenként nagyjából fél kilogramm cukrot, majd lassú tüzön addig főzzük, míg besűrüsödik.

Még forrón töltsük tiszta csavaros üvegekbe, zárjuk le a tetejüket légmentesen, és fordítsuk fejre öt percig, majd állítsuk vissza a talpára. Az így eltett pitypanglekvárba nem kell tartósítószer, hűvös helyen sokáig eláll. Ez azért van mert így a még tűzforró lekvár fertőtleníti a fedő környékét is, légmentes zárás esetén pedig újabb kórokozók nem tudnak az üvegbe keveredni. Ez az eljárás természetesen más lekvároknál is műkőképes. Jól záró csatos üvegek is használhatóak a célra.

Ahogy a lekvár kihűl, a kupak szépen ráhomorodik az üvegre, és nem lehet benyomni többet. Ha esetleg mégis benyomható egy-egy tető, akkor az sajnos fals levegőt kapott — így romlandónak tekinthető. Ha ilyet találunk — vagy egy amúgy jól záró üveget felbontottunk — utána azért már tartsuk hűtőben. Vagy vessük rá magunkat és fogyasszuk el gyorsan! :)

Nyözö tippje: tegyünk egy kiskanálnyi pitypanglekvárt a kávénkba!

2 megjegyzés:

  1. Hát, nem tudom Petinek lenne e kedve virágot szedni, bár a hajamba minden nap szed százszorszépet. Kipróbálnám ezt is , de pitypang egy szál sincs, bezzeg három hete ezrével nőtt. Most megint pipitérszezon van az udvaron. Úgy rémlik az is fogyasztható. Majd utánanézek.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem nem olyan macera rádumálni egy háromévest. :) Ráadásnak még jó is neki a tépkedés, edzi vele a finom kézmozgásokat, mozgáskoordinációt... Az külön siker ha kicsit kifárad és így a szülő is kap 10 percet nyüzsgés nélkül. ;-) Emma azóta is hordja a pitypangokat Emesének, szerencsére a kislány képzett és tudja hogy mit szedhet le és mit nem.

    VálaszTörlés