2010. december 19., vasárnap

Ádventi holdfény

Idén ádvent utolsó vasárnapja majdnem teliholdra esett. Előző éjjel még jókora hó esett, de a negyedik gyertya meggyújtásakor már gyönyörű holdfényes, mesebeli táj csábított egy kis éjszakai fotózásra.

Még két nap volt hátra a teleholdig, de a keleti égbolton napnyugta után nem sokkal már feltűnt a hegyek felett a Hold. Erős fénye varázslatos hangulattal árasztotta el a békésen szunnyadó tájat.

Holdkelte a hegyek felett
Holdkelte a hegyek felett

Észak felé az öreg tölgyfák között sütött át a holdfény, hosszú árnyékokat rajzolva a szikrázó hóra. Az ezüstös holdfény érdekesen keveredett a házból kiszivárgó sárgásabb tónusú megvilágítással.

Az öreg tölgyek holdfényben

Dél felé a Jupiter bolygó erős fénye növelte a karácsonyi hangulatot közvetlenül a fák felett. A szép tiszta égbolton a Hold zavaróan erős fénye ellenére sok csillag is látszott. A bolygó ekkor az Aquarius (Vízöntő) és a Pisces (Halak) csillagképek határán volt látható.

A Jupiter az Aquarius és a Pisces csillagképek határán
A Jupiter az Aquarius (Vízöntő) és a Pisces (Halak) csillagképek határán

Magasan a fejünk felett, a zenitben a Cassiopeia csillagkép jellegzetes W-alakja fénylett, miközben a fák ágait szikrázó hólepel emelte le a sötétkék égbolt hátteréről.

A Cassiopeia csillagkép
A Cassiopeia csillagkép

3 megjegyzés:

  1. Őszintén mondom, nem hiszem, hogy láttam volna még valaha, valahol ilyen gyönyörű téli képeket!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Kata!

    Köszi szépen az elismerést, bár szerintem ez azért kicsit túlzás. :) Előben még varázslatosabb volt a hangulat, de ez így képről nem nagyon érezhető.

    De ha már képek, esetleg érdekelhet Téged, és mást is egy új fotós kezdeményezésem: a http://napifoto-2011.blogspot.com/ blogon minden naphoz kiteszek egy aznap készült képet, tetszőleges témában.

    VálaszTörlés
  3. Késô, már megtaláltam! :) És nagyon jó! (az ötlet is!)
    Kata

    VálaszTörlés