2010. szeptember 20., hétfő

Őszi özönvíz után

Az elmúlt héten ismét rengeteg eső volt, de szombaton már kibújt kicsit a nap, keddre pedig egy átmeneti borulás után ismét ragyogó idő van.

Ilyen randa időjárásban az ember kicsit hajlamos belefeledkezni a technikába, így blogunk is bővült, webkettesedett egy kicsit. Mostantól lehet a bejegyzéseket megosztatni, szeretgetni meg ilyenek.

A fűszerkert is készülődik a téli időre. A levendulák elvirágoztak, a rozmaringok egészen felkopaszodtak, szinte már csak a száraik csúcsán van pár levél, az is kicsit sárgul. Egész év folyamán többször sárgulgatott, valamiért nem érzi jól magát nálunk. A többi fűszernek tetszett a terep, szépen gyarapodtak.

Sövényhiradó V.

A turkesztáni szil messze nem lett méteres, a fél métert is alig éri el. Ugyan a nyár közepén erőteljesen megindult, de utána megint jött az özönvíz, és megtorpant a fejlődésben. Augusztusban picit meg lett nyesve, hogy dúsuljon. Úgy néz ki ez be is jött, mert számtalan új oldalága, friss zöld levele lett a metszések nyomán — persze erre megint jött a rossz idő. Reméljük azért megerősödik mire eljön az őszi lombhullás. Addigra talán ezek az új oldalágak is megerősödnek, és lehet még egyszer nyírni az idén.


Növekszik a turkesztáni szil, a tölgyfák pedig kezdenek sárgulni

Be' jó is lenne, ha nem csak ez a mostani pár nap képviselné az idén a vénasszonyok nyarát...

2 megjegyzés:

  1. Mesebeliek a képek a szilről, kedves Nyöző! Vajon mi nem tetszik a rozmaringnak? Talán az erdeiföld túl savanyú? Jó hír, hogy a többi fűszer "befészkelte" magát.


    Remélhetően lesz még jó pár meleg napunk az idén. Kellemes kertelést kívánok! Eszter

    VálaszTörlés
  2. Lehet a föld az oka, sőt szinte biztos. Az sem elhanyagolható, hogy azon a helyen pár évig egy autóroncs állomásozott, míg végül sikerült elvitetnünk az előző tulajdonosokkal. Igaz a földet átforgattam, kicsit megfrissítettem előtte, de ki tudja mit kapott az a talaj. Mindenesetre a gyertyán úgy nő benne mint a veszedelem, gyakorlatilag az a gyom arrafelé.

    Ha jól emlékszem éppen Veled tárgyaltuk ki, hogy a sok tölgyfalevél-mulcs savanyítja a talajt, de a fahamuval ez kompenzálható. Nos, 2-3 alkalommal már be kellett gyújtani így lassan ismét lesz hamu is... A téli időszakban sok mindenre jó.

    VálaszTörlés