2012. február 25., szombat

Cuppogó sár

Szélviharos, de meleg napunk volt. Odakint még alszik a kert, idebent erőteljesen növekednek az új jövevények.

Kint erős szélvihar, és +7 °C volt, ragyogó napsütéssel. A talaj cuppog a sártól, a felső pár centi alatt ui. még kőkeményen fagyott a föld. Hogy mi lehet odalent a téltemetők és a krókuszok hagymáival csak találgatni lehet. A felszínen a tavaly szüleimtől áttelepített kövirózsa(?) és egy a kertben talált húsos levelű növényke az egyetlen zöld, leszámítva a mohákat és zuzmókat. Ha netán valaki felismeri őket ennyiből szívesen venném ha beírna kommentbe, hogy ezek pontosan kifélék. :)

Idebent már zajlik az élet. Még nincs egy hete, hogy a hosta és a jácint átkerült egy nagyobb cserépbe, de brutális fejlődést mutatnak. A jácint már majdnem kinyílt, a hosta pedig megduplázta a méretét, e sorok írásakor már arasznyi magas és 3 levele is van. A kis oldalhajtása is 3cm nagy lett, pedig ültetéskor ellepte a föld!


A jácint és a Hosta Sieboldiana Funkie még 23-án.

6 megjegyzés:

  1. A húsos levelű növényke engem egyértelműen porcsinrózsára emlékeztet, persze nem esküdnék meg rá, nem tudom mikor hajtanak ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Bea az ötletet! A levele tényleg hasonlít, de nem emlékszünk, hogy a porcsinrózsa feltűnő virágaival találkoztunk volna itt valaha. De kizárni semmit nem lehet errefelé. :)

      Törlés
  2. Szukkulensekben n(s)em vagyok otthon, de a második varjúhájnak tűnik. Sokféle, egymáshoz nagyon hasonló fajtája van, akárcsak a kövirózsáknak. Majd, ha megerősödik és virágzik meglátod.

    VálaszTörlés
  3. Szia Nyőző.
    Az én blogomon kérdezetél a kövirózsáról, de ide is beteszem a választ, hiszen inkább ide való.
    Bocsánat, hogy csak most válaszolok, hétvégén kissé mellőztem a számítógépet.
    A kövirózsa (Sempervivum) teljesen korrekt név. De az igazság az, hogy rengeteg faj és főleg fajta van már belőle, és én nagyon kevésnek tudom a teljes nevét. Legtöbbször kertészetekben is csak annyi van kiírva, hogy Sempervivum, vagy Sempervivum sp., mert sokszor még ők sem tudják a faj nevét. A tiétek a kép alapján lehet a házi kövirózsa is (Sempervivum tectorum), de ugyanennyi erővel lehet más is, mert a házi kövirózsának a levélcsúcsai vörösebbek szoktak lenni. A kövirózsák a fagyokat jól bírják, a téli nedvesség szokott nekik inkább ártani, de az most nem hiszem, hogy gondot okozott volna. A hó alatt is, de hó nélkül is szépen át tudnak telelni, ha nem lucskos télen a talaj.

    Fogalmam sincs, mi az a kis pozsgás levelű, de ilyen fagyos időben nehezen tudom elhinni, hogy az egyéves, melegigényes porcsinrózsa kicsírázna és ekkorára tudna nőni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Kata, nem olyan sürgős dolog ez. :) Nálad kérdeztem, aztán később készült kép gondoltam kiteszem ide is. Igen ennek vörösesek a levélcsúcsai. Lent Pesten egész szép telepeket alkotott, két növény költözött át hozzánk.
      A másikat én is valami varjúháj félének gondoltam. Amúgy ezt a kicsi szálat még az ősszel telepítettem ide, egy közeli építkezés sóderdombjából. Akkor is kb. így nézett ki mint most.

      Törlés
  4. Ma furcsán jártam... Jött egy kedves megjegyzés Esztertől az alábbi szöveggel:

    Művelt Kert új megjegyzést írt a(z) "Cuppogó sár" című bejegyzésedhez:

    A Hosta annyira beindult, hogy talán nem is érdemes kiültetni a májusi fagyok előtt - későn bújik elő a kertben. Micsoda erő hajtja ezeket a "megviccelt" növényeket a szobában!

    A száraz hideg, amiről korábban írtál komoly pusztítást szokott végezni, a későn érkezett hó csak enyhíteni tudta már a kárt. De a természet nagy varázslatokra szokott képes lenni.


    Aztán amikor közzé akartam tenni, közölte a rendszer hogy a megjegyzés nem is létezik. Namármost szerintem létezik, és hasznos dolgokat is ír, így beteszem így, az értesítő levélből bemásolva...

    VálaszTörlés