2012. február 18., szombat

Új jövevények

Gyönyörű, tél végi hangulatú hétvége van ma. Az egész kert úszik a napfényben, a hó szikrázik, az ég kék, az eresz csepereg. A környék hóemberépítő gyerekek nevetésétől hangos...

Készítettem pár képet a kertben is, meg a közvetlen környékünkön is. Délelőtt voltunk egy nagyobb dömörkapui szánkótúrán is Emmával, ezekről majd egy-két képet egy külön bejegyzésben még közreadok itt — most azonban koncentráljunk kertünk két újdonsült lakójára.

Még tegnap találkoztunk két növénykével egy bevásárlás során, és nem volt szívünk ötthagyni őket. Az egyik egy olcsókategóriás hajtatott jácint, valószínűleg rózsaszínű. A másik egy hosta, egyészen pontosan Hosta Sieboldiana Funkie lenne. Előbbi egy icipici cserépben nyomorog, utóbbi pedig dobozos kivitelű.

Úgy gondolnám, hogy hó alá kiültetni nem feltétlen lenne szerencsés az új jövevényeket. Már csak azért sem, mert a föld bizonyára még csontkemény, hiába olvad rajta a hó. Ugyanis két hétig gyakorlatilag hótakaró nélkül volt hajnalonta akár –18°C is. Utána száraz porhó esett, olyan 20 cm vastagon, de a hideg maradt. Volt olyan nap amikor napközben se jött –12°C fölé a hőmérséklet! Aztán tegnap jött még újabb 10 centi friss hó, de ez már tapadós, nedves volt — délután pedig elértük a fagypontot. Most szombat déltájban +4°C meleg, finom télvégi idő van.


Sokfelé olvastam már a hostákról, hogy mennyire jól érzik magukat az árnyékos kertekben is, ezért régen terveztem, hogy betelepítek párat. Most hogy így megláttuk a polcon, úgy gondoltuk Emesével, hogy tegyünk egy próbát. Sajnos csak később kezdtünk el gondolkozni azon, hogy lehet nem ez az időszak a leginkább alkalmas a növényeknek a kitelepedésre. A hosta leírása nagyon szűkszavú, azt emelik csak ki erőteljesen, hogy miután megvettük mielőbb ültessük át. Ezért sem akarnám dobozban hagyni, bár az jó kérdés honnan tudja a növény, hogy már hazavittük? :)

Így úgy gondoltam, hogy első körben átköltöztetem a növénykéket nagyobb műanyag edénybe. Ezt követően egyenlőre a ház hűvös, de nem fagyos részein fognak lakni. Ha kienged a talaj, akkor földlabdástul, azaz a gyökereik ismételt bolygatása nélkül költöznek majd ki a kertbe.

2 megjegyzés:

  1. Sose láttam még ilyen hostakonzervet :)
    Jó ötlet, hogy kiülteted egyelőre cserépbe. Az ezüst levelűek, amilyen ez is, CSAK árnyékos helyen szépek. Élni ugyan megélnek naposabb helyen is, de teljesen zöld lesz a levelük, amely eredetileg szép hamvas-kékes volt. Mi is így jártunk tavaly eggyel a temetőben Déltájban süti kicsit a nap és ez már elég volt ahhoz, hogy nyár végére teljesen unalmaszölddé váljon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kata!
      Köszönöm a megerősítést a cserépbe ültetés kapcsán. :) Szerencsére árnyékban nem lesz hiány, így azt hiszem jó helye lesz nálunk.

      Ilyen konzervet én se láttam még, de volt még sokféle. Hostából is volt a srárgás levélszélű változat is. Azóta megvan az ültetés, és persze képek is készültek, de még nem tettem ki, mert a képek még a fényképezőgépen vannak.

      A jácintnak szép egészséges gyökerei vannak, teljesen kitöltötte azt a pici cserepet. A hostakonzerv meg egy fóliába lazán betekert hatalmas (legalább 20 cm hosszú lehetetett) gyökerű növényke. A gyökér szépen fel volt tekerve, barnás, nagyon laz szerekezetű tőzegnek tűnő földbe keverve. Két zöld hajtás van a tetején, az egyik 6 cm hosszú, a másik még csak 2 cm.

      Törlés