2011. április 1., péntek

Minek nevezzelek?

Találtam némi kis névanomáliát, vagy nem is tudom mit a minap emlegetett Csillagos dorottyavirág kapcsán. Gondoltam ha már április 1-e van, hát megénekelem itt is. Annak ellenére, hogy a történet valós, de mégis rendesen bele lehet bolondulni!

Mint látható a mellékelt képen azt állítja a tasak, hogy ez egy egynyári virág, latin neve Mesembryanthemum crystallinum. Nosza, keressünk rá a Google-ben a latin nevére, hátha lesznek találatok képek, stb. és többet tudok meg róla mint azt hogy egynyári, kb 10 cm magas, aki nem szereti a napos helyet, óvatosan öntözendő.

Ebből jön a meglepetés. Több magyar oldal is visszajön a keresésben, és ezekből megtudhatom, hogy ez a növény Jeges kristályvirág névre hallgat édes anyanyelvünkön. Nomármost láttam már ilyet, hogy egy virágnak többféle neve van, de beleolvasva kiderül, hogy a szegfűvirágúak rendjébe tartozó kétszikű félcserje lenne. Egy hosszabb leírást is találtam róla, ez a tasak ültetési és méret információival nagyrészt egyezik:

Virágágyi és sziklakertekbe is ültethető növény, talajtakaró; magassága: max. 10 cm; virága: fehér, világossárga, lazacszínű, rózsaszínű, kárminvörös, többszínű; (júliustól szeptemberig); igénytelen; magvetés: májustól szabadba.
Kristályvirágfélék (Aizoaceae)
Az alacsony termetű kristályvirág levelei kissé húsosak. A pozsgás növény jól illik sziklakerti beültetésekbe, és jól mutat nagyon száraz, meleg helyeken is.
Forrás: faiskola.hu

Nocsak. Félcserje és pozsgás? Keressünk csak rá a másik irányból is, kiféle lenne akkor a Csillagos dorottyavirág? Nem lettem sokkal okosabb. A gazlap.hu oldalon 2009-es fórumbejegyzéseknél valóban szerepel egy kép olyan virágokkal amik a tasakon vannak, de ott az illető lekristályvirágozza. A bejegyzésre jött válasz azonban megint elbizonytalanító: sajnos el kell, hogy keserítselek. Ez a dorottyavirág, vagyis az egynyári "kristályvirág"! Ezek szerint a kristályvirág nem egyezik a dorottyavirággal, illetve annak egy egynyári változata?

Makacs fajta vagyok, nem adom fel egykönnyen. A tasakon nevezik szlovákul is, Kosmatec néven. Gyí Google, gyíí! Kilyukadok az about-garden.com lapon. No a képek passzolnak, klikk az egyikre. Újabb infórmációk... Méretek stimmelnek, szárazságszerető stimmel, ellenben tedd teljes napra. Na jó félrefordították a tasakon a napigényt, a piktogramm is teljes napot mond rá. Angol neve Hardy ice plant, Trailing ice plant. Na tessék visszatértünk a jéghez...

Az újdonsült latin névvel magyarra fordulva pedig eljutunk a tuja.hu lapon a Bíborvörös délvirághoz. Na ez nem jeges, sőt! A mérete, leírása stb. stimmel — csak éppen egynyáriból évelő lett időközben...

Találok egy csillagos dorottyavirág vetőmag hirdetést is, illusztrációként egy gyanúsan lopott képpel, amin van latin név. Nem, véletlen sem az eddig már talált nevek egyike, hanem a Mesembryanthemum crinifolum, ami ugye csak részben ismerős. Innen kiindulva végül elkeveredtem egy japán oldalra, ahol a krikszkakszok között virít egy szép kép a növényről (kép alapján helyben vagyunk) alatta egy táblázat két(!) latin névvel. Az egyik a már ismert Mesembryanthemum crinifolum — ezért találhattam meg a Google-vel —, a másik pedig Dorotheanthus bellidiformis. Még egy latin töredék olvasható európai szemmel, mégpedig a Aizoaceae ami ugyebár a kristályvirágfélékre utal.

Na ez a második latin név, miszerint "Dorotheanthus bellidiformis" erősen gyanús, gondolom érthető miért. Kicsit félve de azért rákerestem erre is. :)

Egy angol oldalon találtam egy már már 42-es érdemrendet érő információt, hiszen ez majdnem mindent tisztáz. Mondom majdnem mindent, mert akkor példának okáért mi a fene is az a bizonyos Delosperma cooperi? Foglaljuk csak össze, hol is tartunk jelenleg:

  • Mesembryanthemum crystallinum » Jeges kristályvirág
  • Kosmatec » Delosperma cooperi » Hardy ice plant, Trailing ice plant
  • Delosperma cooperi » Bíborvörös délvirág
  • Csillagos dorottyavirág » Mesembryanthemum crinifolum » Livingstone daisies
  • Mesembryanthemum crinifolum » Dorotheanthus bellidiformis, Ice Plant

Azt hiszem itt veszítettem el végképp Ariadné fonalát...

5 megjegyzés:

  1. Szép kis kálvária. Ezek szerint nem csak én szoktam így járni az egymásnak ellentmondó infodömpingben, amit a neten kaphat az érdeklődő áldozat. Sajnos a virágot nem ismerem, de kíváncsi leszek, melyik oldalát fogja megmutatni neked. Belefogsz egy kísérletbe?

    VálaszTörlés
  2. Sok veszítenivalóm nincsen szerintem, így azt hiszem igen. :)

    VálaszTörlés
  3. :-)
    Megpróbálok segíteni, bár az aktuális név valóban nem teljesen egyértelmû... A képbôl számomra elég egyértelmûnek látszik, hogy kristályvirágfélék családja, (szegfûvirágúak rendje, valóban). Mivel kristályvirágféle, az is biztos, hogy pozsgásként kell kezelni, tehát: kevés víz, sok nap, vagy legrosszabb esetben félárnyék. Dél-Afrikában honosak, tehát nálunk egynyáriként kezelik, mivel nem télálló.
    A Kertészeti Növénytan Növényismereti Kompendiuma - fôiskolai "biblia" – (2003) szerint: Mesembryanthemum crystallinum = Jeges kristályvirág, félcserje. DE, az angol királyi kertészeti társaság (RHS) minden évben kiadja az ún "Plantfindert", amiben a kertészek megtalálhatják, hogy egy adott faj hol szerezhetô be, és állítólag ebben mindig az aktuális nevek szerepelnek. Mert ugye a botanikusoknak is kell valamit csinálni, így aztán a latin nevek is gyakorta változnak... Náluk az derül ki, hogy a Mesembryanthemum név már nem érvényes... (http://apps.rhs.org.uk/rhsplantfinder/pfgenera.asp) Az angol oldal, amit te említesz (http://theseedsite.co.uk/profile282.html) nagyon jó és megbízható, profik is használják, és ô is azt mondja, hogy a Dorotheanthus az újabb név.
    A Delosperma cooperi ugyan "családtag", de ez biztos, hogy nem az, ôt ismerem "személyesen", mindig bíborlilák a virágai (csak) és valahogy kicsit másak is. A Delosperma-k viszont védett és fôleg száraz helyen nálunk is télállók, bár eltûnik a lombjuk, de tavasszal kihajtanak. A te kristályvirágod nem tudom, hogy bírná-e a mi teleinket.
    A crinifolium fajnévvel nem tudok semmit kezdeni...
    Remélem tudtam valamit segíteni, ebbe néha tényleg bele lehet gárgyulni, elismerem. Megyek, mert készül a vacsora közben.

    VálaszTörlés
  4. Még annyit – csak az elôbb már tényleg szaladnom kellett a konyhába –, hogy nagyon tetszik, ahogy ezt az egészet megírtad! :)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a részletes útmutatást! Jó kertész holtig tanul, főleg ha a tananyag is dinamikusan változik időközben... :)

    VálaszTörlés