2011. január 20., csütörtök

Mohák és zuzmók a kertben I.

Mostani bejegyzésem alapötletet ismét az egyik kedvenc kertblogom, a Művelt Kert blog adta: legutóbbi bejegyzésében a zuzmókról olvashattunk. A téma januárban ideális, és éppen volt is kis időm és kedvem fényképezni hozzá pár illusztrációt.

Rögvest eszembe is jutott, hogy a hétvégi faritkítás közben néztem az egyik öreg tölgy törzsét, hogy mennyire sűrűn benőtte a zuzmó, és hogy milyen sokféle van belőle mindenfelé. Aztán mégsem mentem be a fényképezőgépért. Ma ellenben rászántam egy kicsi időt, és kihasználva a köd miatti szórt megvilágítást készítettem jópár képet. Elsőre ezen talán megrökönyödhet a kedves olvasó, mondván a fotóhoz szép napfény kell, de ez nem teljesen igaz. Ha éles napfény van, akkor árnyék is van, és a nagy kontraszt általában nem tesz jót a képnek. A természetben nem mindig lehet kihelyezkedni, hogy pl. ne legyen zavaró elem a háttérben, és ha mindezt még ki is emeli teszemazt a napfény, akkor nehezebb összehozni amit akartunk. Konkrét példával élve: szépen megkomponálunk egy képet egy kő élén növő moha spóratokjairól, de a háttérben egy másik kőre rásüt a nap, és kiégeti a hátteret.

Persze a szórt fénynek ára van: a hosszabb expozíció. A tervezett makró képek esetében ez még fokozottabb, hiszen a kellő mennyiségű éles képrészlethez célszerű szűk rekesszel dolgozni, ami azután még tovább növeli az expozíciós időt. A téma közelsége miatt pedig már a tizedmásodpercek is könnyen bemozdulnak — így kell a stabil fotóállvány. Sajnos nem mindegyik kép lett igazán jó, mert a reggeli adagot még kézből készítettem — így néhány csak kicsiben került ide.

Mindig bajban vagyok azzal, hogy egy-egy fotón annyi részlet és szépség rejlik, hogy érdemes végigbogarászni, de 6-8 MByte méretű képeket mégsem szeretnék ide beilleszteni. Kísérletképpen néhány képet megmutatnék 1:1 méretarányban is egy speciális kép-nagyító flash-plugin beépítésével, így nem kell egyszerre túl sokat letölteni, másrészt szabadon bóklászhat a képen az ember. Szívesen veszem a visszajelzéseket, hogy látjátok-e ennek az értelmét vagy sem? No de térjünk a lényegre, ez már kicsit nagy kitérő lett!

Hol élnek a kertünkben mohák és zuzmók?

Rövden: mindenhol. Szó szerint értve és túlzások nélkül. Pár képben bemutatok pár jellegzetes élőhelyet.

A tölgyfák kérge mélyen barázdás, erősen tagolt. Nem meglepő hát, hogy mindenfelé ellepik a mohák és zuzmók. Elsősorban a törzsek alsó részein telepednek meg (nyilván itt a talaj közelében általában nedvesebb), de egyáltalán nem klaustrofobiásak — sokfelé kellene lajtorja a fozózáshoz.

Sokfelé vannak a kertben kövek, azt hiszem itt is említettem, hogy elég vékony a talajunk, és sok benne a szikladarab, ami nem meglepő egy régen kihunyt vulkán kalderájának peremén. Ha kő, akkor moha, főleg ha kicsit nedves a környék. Nagy fák alatt, szélvédett részeken nehezen szárad ki a talaj, így általában megfelelőek a körülmények a moháknak. Persze egy kertben kő akad az épített környezetben is, a mohák és zuzmók ezeket sem hagyják parlagon.

Ahol moha, van ott zuzmó is. Ezen túl persze a zuzmók ellepik az ágakat, kerítést és minden fadarabot ami tartósan a szabad ég alatt marad.

Van egy különleges mohatelepünk is. A kert déli végét egy tujasor zárja le. Ezek szép termetes darabok, így állandóan árnyékot adnak ennek a területnek így nyáron sem szárad ki. Itt a talajt vastag mohaszőnyeg borítja — annyira gazdag élőhely, hogy megérdemelne egy külön bejegyzést, így most kimaradt a fotózásból is. Ha hétvégén engedi az időjárás ezt a területet is be szeretném mutatni.

Menjünk közelebb!

Különösebb kommentár nélkül álljon itt néhány kép nagyobb méretben is. Amelyik alatt egy ilyen kis csík van
az aktívan nagyítható. Ehhez a nagyítást a kis csúszkával vagy az egér görgőjével lehet állítani , majd a kép a kivágásban húzkodható a kép. A kis navigációs gombokkal is lehet mozogni természetesen.


Ez a kép lett a január 19.-i napifotóm.











Folytatása következik, ennyire jutott energiám mára... :)

5 megjegyzés:

  1. Nagyon jó hangulatúak a képek, szépek a zuzmók és a mohák szerte a kertedben! Élmény volt belezoomolni - kár, hogy csak az egyikbe lehetett. Szokatlan olyan apró vízcseppláncot látni. Milyen állványról fényképeztél?

    A mohaszőnyeges kertrész varázslatosan hangzik. Szép időt kívánok a fotózásához! Eszter

    VálaszTörlés
  2. Kedves Eszter!
    A zoomos kép egy kísérlet volt, hogy tetszik-e nektek a módszer. Ha igen, akkor lehet belőlük többet is feltenni.
    Nekem is épp az az icipici vízcsepplánc tetszett meg amit említesz. Ez élőben nem is látszott, a képkivágás kb. akkora mint egy néhai egyforintos, tehát bőven szubmilliméteres tartományban van...

    Nekünk egy Triton márkanevű állványunk van ami igazából 1:1-ben egy közepes Manfrotto állvány utángyártása. Egy nem túl praktikus 3D fej van rajta, egy jobbfajta félkarú, gömbcsuklós fej használhatóbb lenne. Nem könnyű darab, de cserébe nagyon stabil, jól variálható szerkezet.

    A hétvégi fotózáshoz: ma olyan 0,5 centi foltokban megmaradó hó már van. Ha belepi a mohákat akkor ebből nem lesz fotózás sajnos... :(

    VálaszTörlés
  3. Kedves Nyőző!
    Küldtem Neked néhány napja egy e-mailt. Nem kaptad meg?
    Kata

    VálaszTörlés
  4. Úgy tűnik nem kaptam meg, mert sehol nem találtam... :( Mindjárt megkereslek én is jó?

    VálaszTörlés
  5. I don't understand a word but the pictures speak for themselves... This is such a subtle, fragile beauty of nature!

    VálaszTörlés