2011. április 30., szombat

Vadvirágos április I.

Nemrégiben összefoglaltam, hogy márciusban milyen virágokat láttunk a kertben és környékén. Most megkísérlem leírni az áprilisi növényeket. Mivel ennek a hónapnap már nagyon gazdag a növényvilága, és sok kép készült több részletben publikálom majd.

Erősen elfogult vagyok a Tavaszi kankalinal (Primula veris), hiszen ez az egyik kedvencem. Szerencsére elég komoly mennyiségben él nálunk, és mintha gyarapodna is az állománya. Szinte sárgába borítja a kert egyes részeit amikor a legtöbb virágzik belőle. Idén március közepén már kibújtak a levelei, és április elején már egyre több és több virágzott a kertben. A hónap végére kezd csak fogyatkozni a számuk, de még májusban is van néhány.







Ibolyából többféle faj is képviselteti magát, áprilisban már mindegyikük virágzik általában — idén sem volt ez másképp. Van illatos, erdei, nagyvirágú és posványibolya is. Íme róluk is néhány fotó:

A különféle tüdőfüvek virágzása is átnyúlt áprilisra, kihasználva a repülő rovarok nektáréhségét. Áprilisban már többféle rovar szorgoskodik, komoly munkát végezve a tüdőfüvek körül röpködve.

A Bogláros szellőrózsa (Anemone ranunculoides) viszonylag rövid ideig nyílik csak, ez idén április első felében következett be. Ez a növény még a lombosodás előtt virágzik az erdőkben, így elég napfényt kap, aztán elbújik egy évre. Idén a kertben is láttunk belőle néhányat, de az erdőben nagy számban virított.

Április közepe felé többször is volt erős lehűlés, erős szél. Éppen egy ilyen hideghatásnak köszönhető, hogy a kökény is virágba borult 10-e felé. A hónap második felére szépen kizöldültek a gyertyánok, és a tölgyfák is, ami miatt szép lassan átvette a hatalmat a kertben az árnyék.

Az Olocsán csillaghúr (Stellaria holostea) rengeteg virága a hónap második hetétől fehérbe borította a kankalinok közötti területeket, az utca szélét, és minden szabad életteret. Ez a növény hihetetlenül sok virágot hoz légiesen vékony, kecses szárain. Megél a tűző napon is, de elviseli a mély árnyékos területeket is.





Vadvirágos április II.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése