2011. március 28., hétfő

Téltemető újratöltve

Tavaly írtunk utoljára a Téltemetőről (Eranthis hyemalis), erről a kedves kis sárga tavaszhírnökről. Most ismét szezonja volt, lestük is rendületlenül, hogy a múlt évben megjelent levélke helyén az idén lesz-e virág vagy sem.

Téltemető

Emlékeztetőül: hosszabb ideig nem találtuk a nyomát sem a kicsit késve elültetett téltemetőknek, de tavaly mégis megjelent egyetlen egy zöld levélke. Akkor kisebb eszmecsere bontakozott ki arról, hogy mi is történhetett. Ennek kapcsán bloggertársunk Kata részletesen leírta a téltemető életfolyamatait — feltétlen érdemes elolvasni, nagyon hasznos, hiánypótló leírás!

Tavaly kb. másfél hét után a kis zöld levélke se szó, se beszéd eltűnt. Hogy visszahúzódott, vagy csak egy meztelencsiga legelte le, ezt már nem fogjuk megtudni. Idén így kiemelt figyelemmel lestem a helyét, hogy lesz-e virágzás. A végeredmény felemás lett.

Virágot sajnos idén sem láttunk, de a tavalyi helyétől 10-15 centiméterre idén is kibújt egy kicsike téltemető-levél. Nagyon apró, alig 3 cm magas. Természetesen vigyázunk rá, nehogy baja essen, de úgy néz ki téltemető virágot idén sem fogunk látni...

5 megjegyzés:

  1. Vééégtelen türelme kell hogy legyen a kertésznek...
    Itt nálunk, a társasház kertjében is elôjön néha egy-egy levél, hol itt, hol ott, de virág még sose volt.
    Nálatok pedig, amit a kertrôl írtál, ideális lenne számára mind a talaj, mind az éghajlat. És állítólag ha egyszer beindul, akkor már nagyon szépen terjed. Meleg idô esetén egyébként hamar eltûnik a levele, fôleg, ha nem kell magot érlelnie.

    VálaszTörlés
  2. Gondolkoztam rajta, hogy ősszel esetleg felfrissítem az állományt, most már jobban odafigyelve a körülményekre. Az igazat megvallva inkább meg kellene várnom, hogy a ház környékén megszűnjön a felújjítással, bontásokkal járó állandó terephasználat, aztán lehetne alaposabban nekilátni a virágoskert tervezésének.

    Türelmem az végülis végtelen a növényekkel, sajnos a kertben tölthető idő az ellenben ugyancsak véges... :( Most is ülhetek egy városi pincében, miközben otthon hétágra süt a nap...

    VálaszTörlés
  3. Remélem sikerülni fog a megtelepedése. Majd én is szeretnék a kert erdős részébe. Úgy 10 évet kell várjak, mert fa még nincs ültetve. A suli botanikus kertjében szerettem bele, ott az egyik kedvencem volt, mindig óvatosan gereblyéztem a leveleket a fa alatt, ahol több százan laktak.

    VálaszTörlés
  4. Ami késik nem múlik! Pár héttel ezelőtt sétáltam anyukámmal gyerekkorom helyszínein és egy öreg, elhagyatott ház kertjében jókora halom téltemetőt vettem észre. Megjegyeztem, milyen ritka arrafelé ez a fajta szépség, és kiderült, a ház néhai tulajdonosa kertész volt. Remélhetően, ha lesz még gondja valakinek a házra, nagyra becsüli majd a kertben rejtőző kincseket.

    A tieid is tán virágos korba lépnek, mire a ház elkészül.

    VálaszTörlés
  5. Egy kis önkomment jegyzet gyanánt: ez a kis téltemető levélke kb. mostanáig húzta, így egész sokáig "főzőcskézhetett" magának... :)

    VálaszTörlés