2010. november 20., szombat

Tavasz az őszben

Az elmúlt napokban kimondottan enyhe, a sokéves átlagnál több fokkal melegebb napokat éltünk.

Őszi rügyek
Őszi rügyek...

A novemberi sokéves átlaghőmérséklet 5°C — ehhez képest az elmúlt napokban több éjszaka is 10°C felett maradt a hőmérséklet, napközben 20°C is volt néha. Ennek örömére a már levéltelen tölgyfák és gyertyánok ismét rügyezni kezdtek, de a már levéltelen turkesztáni szilen is megjelentek itt-ott apró rügykezdemények. Lent a faluban állítólag volt ahol kizöldült az orgonabokor! Reméljük azért ez a furcsa tavasz az őszben nem okoz majd komolyabb gondokat amikor 2011-ben valóban beköszönt majd a tavasz.

Mindenesetre most készülünk a télre — ugyanis a jövő héten már akár havazás is várható. Errefelé az első hó is általában meg szokott maradni, és csak március közepén olvad el végleg. Tavaly télen is jó fél méteres hó állt a kertben mikor az olvadás kezdődött.

A napokban kicsit megritkítottuk a sok csenevész tölgyfa, gyertyán suhángot a kert északi részében, száraz ágakat fűrészeltünk le. Ezekből jó gyújtós lesz majd a téli időszakban, a friss még nedves ágak meg sokfelé felhasználhatóak a kertben. Összegyűjtöttünk pár köbméter falevelet is. A kisebb része ment a komposztra, a nagyobb meg el lett terítve a fák között.

2 megjegyzés:

  1. Szia Nyôzô!
    Nem suhánc, hanem suháng, de lehet, hogy csak sima elírás volt, akkor ezer bocsánat...
    Sok érdekeset hallottam már errôl a mostani novemberrôl, de hogy a fák rügyeznek, ez már kicsit ijesztô... Mert azért a tél nem hiszem, hogy elmaradna. Az is igaz, hogy sokszor gondoltuk már "szegény" növényekrôl egy-egy fura idôjárási rendellenesség idején, hogy "na, ezt nem élik túl" – és túlélték.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Kata!
    Köszönet a javításért! A november mára visszatért a normálisabb kerékvágásba, bár most is 8 C van amikor ezt írom... De napközben se volt sokkal több, így ez már normális közeli időjárás. :)

    VálaszTörlés