2010. november 23., kedd

Kertblogolók virágnapja: 2010. november

Először a nagyszerű Művelt Kert blogon olvastam a Kertblogolók Virágnapja c. kezdeményezéséről még októberben. Jópofa ötletnek tűnt, így ebben a hónapban én is megnéztem a vadvirágos részt a kertben mi is nyílik ilyenkor mifelénk.

Az eredeti kezdeményezés a May Dreams Gardens blogból származik. A virágnap lényege, hogy a kertblogolók minden hónap 15-én készült képes helyzetjelentéseket készítenek a saját kertjükről, majd ezt a May Dreams Gardens szerkesztője meghivatkozza a saját oldaláról.

Művelt Kert: Virágok még és virágok már című postjában buján virágzó növényeket válogatott 2010. novemberében — érdemes megnézni. Mivel nálunk gyakorlatilag a fűszerkerten kívül még mindig "csak" egy erdei rét van a kertben, így értelemszerűen vadvirágos képeket készítettünk.

Vajszínű ördögszem - Scabiosa ochroleuca

Legtöbb jelenleg a Vajszínű ördögszemből (Scabiosa ochroleuca) nyílik. Szép, valóban vajszínű virágai vannak, ennek a nagyjából derékig érő növénynek. Már nyár elején feltűnik a magas fű közé keveredve, és késő őszig virágoznak. Elsősorban a napos részeken tűik fel. Érdekes ahogy az összetett virága kinyílik: először csak egy kúpos, gúlaszerű képződmény jelenik a szárak végén, ebből bomlanak ki aztán fokozatosan a szirmok. A kicsi szirmok közül magasan kiemelkednek a porzók, ez az alábbi virágkép sarkába tett kis insertben jól megfigyelhető.

Vajszínű ördögszem - Scabiosa ochroleuca
Vajszínű ördögszem (Scabiosa ochroleuca) virága közelről.

Néhány halványlilás ördögszem példányt is láttunk még októberben de ezek már elvirágoztak, vagy csak nem vettük észre a magas fűben. Ezek valószínűleg a Szürkés ördögszem (Scabiosa canescens) példányai voltak, amely már visszaszorulóban van Magyarországon.

Egy ernyősvirágzatú növény részlete
Egy ernyősvirágzatú növény részlete

Elég sok ernyősvirágzatú növény van még mindenfelé. Ezek beazonosítása azonban eddig még elmaradt, amit nem könnyít meg a mai határozókönyvek képanyaga sem. Általában van egy pár centiméteresben kinyomtatott kép egy egészalakos kompozícióban a növényekről. Ezek zömmel 40-50cm magasak, így el lehet képzelni mi látszik a képeken. Sokszor pedig a döntést, hogy mivel is találkoztunk éppen csak apró jellegzetességek alapján lehetne meghozni. Azért álljon itt egy részlet egy ernyősvirágzatú virágról, hiszen az egész alakos felvétel többek között itt a blogban sem adna túl sok élményt a zavaróan buja háttér miatt.

Van néhány pillangósvirágú is még. Talán nem meglepő, hogy ezeket elsősorban az Erdei here (Trifolium medium), és a Magyar here (Trifolium pannonicum) valamint a Vajszínű here (Trifolium ochroleucum) fajok képviselik. Kép csak korábbról van róluk, így most kimaradtak a válogatásból.


Balra egy aszat virága, jobbra: Nehézszagú gólyaorr (Geranium robertianum)

Még mindig virágzik a Nehézszagú gólyaorr (Geranium robertianum). Ez a növényke már tavasszal feltűnik, és egész nyáron át késő őszig virágzik — elsősorban az árnyékos, nyirkos helyeken. Nem emlékszem hogy valaha is láttam volna november közepén a virágát. Ősszel a leveleinek a széle sokszor átmegy élénkvörösbe. Jellegzetes, átható szagot áraszt ha megdörzsöljük, de elég csak rálépni a leveleire. Szintén lila színekben virít többféle aszat is a kertben. Ezek elsősorban a napos, füves részeken láthatóak. Pontos meghatározásuk folyamatban van.

Nagyon szép őszi színekben pompáznak a különféle sövények, bokrok is mindenfelé. Jellegzetes látvány pl. Kecskerágó még mindig látható pirosas színfoltja, a Fehér hóbogyó (Symphoricarpos albus) messziről világító termése.

A környéken azonban virágzik még számos szép virág. Láttam a közelben szép számú Őszi kikericset (Colchicum autumnale L.) is, sajnos egy kirándulók által gyakran látogatott réten. Nagyon sok tő volt letaposva a csipkebokrok melletti részeken — láthatóan gyűjtötték a csipkebogyót, és a magas fűben nem vették észre a magas fűben elbújó, nagyon törékeny szárú virágokat! :(

3 megjegyzés:

  1. Micsoda szépségek, kedves Nyöző! Köszönöm a hivatkozást a bejegyzésedben!

    A Scabiosákat fölöttébb kedvelem, ez a képed meg is mutatja a szépségüket. És jó tudni, hogy november közepén jó eséllyel számíthatunk virágzásukra - kivált ha nem köszönt be a tél hóval.

    VálaszTörlés