2010. november 16., kedd

Ritka égi látványosság: holdhalo és Hold - Jupiter együttállás

Ez a bejegyzés ugyan nem nagyon illik egy kert-blog témakörébe, de talán mégis érdekes lehet az olvasóknak. Ezen az estén a Hold a Jupiter bolygó mellett látszott, de jött még mellé más látványosság is.

Szép holdfényben úszott a kert november 16-án. Este 21h után lassan egyenletes fátyolfelhőzet kezdte elfedni a növekvő Holdat, és alatta a fényes Jupiter bolygót. Ilyen felhőzet esetén nem ritka az ún. halo-jelenség kialakulása.

A jelenség kialakulása erős fényforrás körül történik. Ilyen esetben a fényforrásról érkező fény a fátyolfelhőzet jégkristályain megtörik, és a forrás körül 22°-os sugarú körben egy szivárványos színű fénygyűrűt okoz. Nagy ritkán kettős halót, és sok egyéb érdekes fénytörési jelenséget is láthatunk, érdemes benézni az ilyen, ún. légköroptikai jelenségekkel foglalkozó weblapokra. Ilyen pl. Atmospheric Optics oldala.

Az égbolton látható fényforrás lehet a Nap, ilyenkor naphaloról beszélünk. A Hold fénye is okozhat ilyet, de ezeket ritkábban figyelhetjük meg. Ebben az is benne van persze, hogy az átlagos ember nappal többet van az ég alatt, másrészt a holdfény eleve gyengébb így csak nagyon ritka fátyolon tud átsütni olyan intenzitással, hogy a jelenség látható legyen.

A holdhalok sokszor nem mutatnak látható színeket, egyszerűen azért mert az emberi szem színérzékelése nem kapcsol be bizonyos fényerősség alatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése