2010. március 16., kedd

Turkesztáni szil: elültetve

A hosszú hétvégén jó is volt az idő meg nem is. Részben jó, mert olvadt, és sütött a nap is, részben meg rossz, mert viharos szél tette elviselhetetlenné a kerti munkálkodást.

Ennek ellenére úgy döntöttünk, hogy a turkesztáni szil ültetését nem halasztjuk tovább. Március 15-én nekiláttunk a telepítésnek. A föld nagyon erősen át volt fagyva, így elég keserves volt az árok ásása. Szerencsére volt földünk, így egy kis talajlazítás után ráhordással megsegítve a sövény elültetésre került. Az ágyás ideiglenes szegélyeként egy sor lyukacsos tégla került lefektetésre, majd a még gyakori fagyok ellen védelemül vastagon ráhordtunk félig elkomposztálódott tölgyfalevél réteget.

Turkesztáni szil visszametszése

A telepítési leírás szerint tavaszi ültetéskor rögtön drasztikusan vissza is kell vágni a növényeket, kb. 10 cm magasan a föld felett. Megtettük, így most kíváncsian várjuk a fejleményeket: kizöldül-e a csodasövény vagy sem?

Tavaszi kankalin
Tavaszi kankalin

A délutáni kertbejáró sétánkkor vettük észre az idei első kankalint a kert északi lejtős részén, ahogy kezd előbújni a levéltakaró alól. A szobában tartott pár gyertyán-ágacska is szépen kizöldült — jóval előrébb járnánk már ha nem lenne ez az állandóan visszatérő havazás.

Az éjjel gyönyörű szép tiszta égbolt volt, így ennek a függvényében a ma reggeli sövény-vizit eredménye elég meglepő volt: a frissen esett hóból még éppen kiálló kis pálcikák szépen sorjáztak a támfal pereménél...

2 megjegyzés:

  1. Kedves Nyözö! Barangoltam a naplódban és szeretnék gratulálni a remek képekhez. Azt hiszem ide járok majd a vadvirágokról tanulni.

    Kíváncsian várom a fejleményeket a turkesztáni szillel kapcsolatban, mert nagyon tetszik nekem is, bár egyelőre nem tudok ilyen sövényt telepíteni. Mi történt időközben a ménkű ütötte fával?

    Jó olvasni, milyen körültekintéssel vágtál bele a kertészkedésbe, melyhez erőt és sok örömet kívánok!

    Köszönöm, hogy felvettél a listába, én is szívesen irányítom ide a látogatókat.

    Szép tavaszt! Eszter

    VálaszTörlés
  2. Kedves Eszter!

    A villám sújtotta fa sorsa most fog eldőlni. Ahogy elnéztem a még látható magasságban levő ágakon már kezdenek rügyezni a tölgyek. Ez a szerencsétlen azonban olyan magasan levő ágakkal bír, hogy még nem látni megindult-e vagy sem.

    Ha mégsem maradt meg, akkor nem lesz egy egyszerű művelet kivágni, mert több nagy tölgy között áll, és maga is termetes példány, alig fél méterre egy másik ilyen méretű törzstől.

    Turkesztáni szil ügyben igazából mi is csak kísérletezünk. Most választhattam, hogy vagy egy kerítést csinálok a támfal mellé (sima kis korlát a kislányunk miatt miatt nem lenne elég), vagy valami gyorsan növő sövénnyel akadályozom meg a lezuhanást.

    Ha a szil megmarad, és jól érzi magát ezen az árnyas, hűvösebb klímán, akkor esetleg a kerítés menti kisze-kusza sövényt is felújjítjuk ezzel a növénnyel.

    Jobban belegondolva a kertbe inkább illik a gyertyán, ami nem mellesleg nő magától mindenfelé...

    Neked is szép tavaszt, jó kertészkedést: Emese és Nyözö

    VálaszTörlés