2016. augusztus 22., hétfő

Fajdbogyó

Egy év elejei, nem tervezett beszerzés volt a Fajdbogyó. Úgy tűnik virágot már hozott.

Ez most csak amolyan gyorshír, mert éppen egy nagyobb, összefoglaló bejegyzésen dolgozom egy termetes gödör kapcsán.

Nagyon érdekes növény, szépek ezek a parányi, forrt szirmú virágai. Ami igazán érdekes az a sokszínű levele. Nem tudom ez normális-e ennél a növénynél, vagy valami hiányra utal, de mindenesetre igen látványos. A virágzása előtti hónapokban kapott egy kisebb adag Királytói tőzeget ez a növény is, hiszen a savanyú talajt kedveli.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szép növény és"zöldujjatok" van, ha virágzásra tudtátok bírni, mert a mi éghajlatunkon elég zsákbamacska a nevelése.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Erika, tényleg nem tudom mennyiben a mi érdemünk. Ha jól sejtem ui. nem vagyunk nagy távolságban Tőletek, max. függőlegesen. :) Viccet félretéve: ha jól értelmeztem Kata tanácsait annó, ez egy hegyvidéki növény, tehát szereti a hűvösebb, de mégis napos helyet.
      Tény, hogy itt fent a hegyen pár fokkal hűvösebb van mint a Dunánál. Az is tény, hogy az idei nyáron eleve sok az eső, és nem volt túl nagy kánikula sem. Szegény növény viszont napot nem sokat kap felénk, inkább csak a lombokon átszűrt fényt, és olyan órányi direkt napot.
      Lehet ott a "titok", hogy ez is savanyú talajt szeretne, ezért a tőzeg hozzáadása jó ötlet volt?
      Azóta az igencsak apró virágai jobban kinyíltak, és szép rózsaszín színük lett. Azt hiszem még írok majd erről is. Persze az még kérdéses hogy lesz-e belőle termés is.

      Törlés
  2. Igen, sokat számít, hogy a hegy melyik oldalán van a kertünk, sőt kerten belül is nagy eltéréseket tapasztalok, még azonos talaj és fényviszonyok mellett is.
    Írtad a sokszínű leveleket, több olyan növényem van, amin a fiatal hajtások bordós-vöröses színűek, később szépen bezöldülnek, de mivel folyamatosan hajtanak, állandóan tarkának is tűnnek pld.: citromfa vagy a japán szentfa /Nandina domestica/.
    Szívesen olvasnék még a fajdbogyós tapasztalataidról /pld. áttelel-e a szabadban?/ és nagyon várom már a tavas beszámolót is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tavasat hamarosan kiteszem, csak még megy a heveny képválogatás :)

      Törlés
    2. Nézd csak Erika, itt egy a mi körülményeinkhez passzoló leírás: http://www.botanikaland.hu/gaultheria-procumbens/kuszo-fajdbogyo/
      Igen, áttelel és a savanyú tőzeg fontos lehet neki

      Törlés
    3. Köszi a linket, megnézem.:)

      Törlés