2012. május 24., csütörtök

Habszegfű

Az előző kesergős hangulatú bejegyzésben is említettem egy eddig itt elhanyagolt habszegfű-fajt. Mivel Eszter külön is rákérdezett, idén nem felejtettem el, így készült róla pár kép is.


A Habszegfűk egy tölgy
tövében nőttek

Ha pedig képek is vannak, akkor talán érdemes párat kitenni ide is, hogy más is megismerhesse ezt a valóban dekoratív növényt.
Élőhelyét tekintve az északi kertszakaszban van, és májusban, azaz már lombfakadás után virágzik. Így inkább a fák alatti árnyékos élőhelyen érzi jól magát. Már korán megjelennek a levelei, március végére már biztos előbújt. Kell is az idő neki, hiszen termetes növény: derékig ér virágzáskor. Ezekből idén úgy tűnik több van, tavaly 2–3 tő volt, idén legalább 10-ig jutottam a számolásban, és területre is egészen az út széléig előretört. De ma láttam az erdőszélen az utában is egyet, holott korábban egyáltalán nem volt csak az a pár szál a komposzt mellett.

Ránézésre leginkább a fehér színű Mécsvirágokkal (Melandrium) lehet összekeverni őket. Ez annyira azért nem meglepő, hiszen a habszegfűk is a Szegfűfélék (Caryophyllaceae) családjának tagjai, de önálló nemzetséget alkotnak. Szintén ennek a családnak a tagja a Szurokszegfűk (Viscaria) nemzetsége is, az élénk színektől eltekintve ezeknek a virágai is nagyon hasonló felépítésűek.

Próbáltam a nemzetségen belül is meghatározni a kertben talált habszegfűket. A legtöbb fajtajegy alapján Hólyagos habszegfű (Silene vulgaris) virágzik a kertünkben és a környéken.

Érdekes, de nem olvastam sehol sem az egyik legfeltűnőbb jellegzetességről, miszerint a virágból hosszan kilógó porzók és bibék végei néhol lilás-kékes színűek. Érdemes a képeket nagyobban is megnézni, mert a kinyíltságtól állapotától függően egész változatos kinézetű a virág.



A növény levelei is szépek. Körbeölelik a szárat egymással átellenben, majd a következő levélszint az előzőre merőlegesen nyílik, hasonlóan mint a keresztfűnél. Szép fényes, ép szélű levelei vannak, és itt van egy kis dilemmám azért.


A levelei is szépek

Többfelé ismertették úgy a hólyagos habszegfűt, hogy hullámos a levélszéle. Be kell valjam ezt nem látom a növényen, nagy jóindulattal is csak talán. Úgy is inkább gyűrött, azaz a levél sikjára merőlegesen hullámos — a kisimított levélszél éle egy ívvel írható le. A Kónya habszegfű (Silene nutans) levelei ép szélűek (infó), ámde annak a virágai szár végi fürtös elrendezésűek, valamint a csészelevelek összeforrtak, piros vagy barnás színűek, míg a hólyagos habszegfűé feltűnő, hólyagszerű, fehér, zöld vagy zöldessárga színű, hálózatosan recés. A csészelevelek alapján egy hólyagos, a szárlevelek alapján kónya?

Tovább fokozza a helyzetet, hogy az irodalom szerint a hólyagos május és október között virágzik. Valamiért úgy emlékeztem, hogy ez egy olyan kora nyári virág, és ősszel sohasem tűnt fel. A Kónya habszegfű április - júniusi virágzású, ami jobban illik az emlékeimhez. Viszont a fent linkelt oldalakon talált képek alapján a virág nagyon nem olyan mint a kónya, és a hólyagos esetében közölt képekre is részben hasonlít! Egyiknél sincs emlegetve a lilás színű porzók léte, az a közölt képeken sem látható.
Kíváncsi leszek a termésére is. Ugyanis a hólyagosnak elvileg a termése fényes, halvány sárgásbarna tok, sok apró fekete maggal, míg a kónyának pedig fogakkal nyíló, fényes világosbarna, gömbölyded tok. Kérdés persze, hogy a hólyagosnak hogy nyílik, hiszen azt nem határozza meg konkrétan a szöveg. Lehet ugyanígy? Végülis egy nemzetség tagjairól beszélünk...
Azt hiszem picit még kutakodok a neten, mert az a gyanúm, hogy van még pár habszegfű faj. Pl. már pár perc után megtaláltam egy Silene acaulis nevű növényt ami a leírása szerint mohaszerű párnás jószág, alig 1–3 cm magas... Na most legyek okos! :)

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek a képek! Sok habszegfű faj él Magyarországon, nem ismerem őket, de szerintem ez a hólyagos habszegfű. Egy biztos: a Silene acaulist hiába keresed a kertedben, hacsak oda nem ülteted, mert a Pilis sajnos nem elég magas neki :) Ő hozzánk legközelebb a Rax-on fordul elő. Vagy esetleg valamelyik kertészetben, lehet már kapni nálunk is, csak hát ilyenkor már elvirágzott.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kata!
      Az acaulist csak a változatosság illusztrálására hoztam fel. Valahol olvastam én is, hogy 35 féle habszegfű él Mo.-on. Annak örülök, hogy ezek szerint szerinted is Hólyagos habszegfűvel van dolgunk. :)

      Egyébként jót tett ez a finom májusi eső a kertnek, nagyon sok növény pár nap alatt feltűnően megnőtt. A kis fehérvirágú kőtörőfüvünk azt hittem elvirágzott, de az újjonnan ránőtt peremvidéken ismét elkezdte hozni a virágokat. A párnája a kiültetéskorihoz képest legalább a duplája lett.

      Törlés
  2. Csodás képek! Egész más a te szemeddel nézve a világ, pedig én is szeretek közel hajolni a növényekhez és vizslatni őket. Jó hallani, hogy belehúztak a virágaitok. Kívánok új meglepetéseket a kertetekbe.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meli, köszi szépen a kedves szavakat! :) Meglepetések azok mindig vannak. Megint találtam az avar alatt egy öreg festékeskannát...

      Törlés
  3. Tetszik a sok zöld a képeiden, kedves Nyöző! Sok Silene vulgaris képen látszanak a lilás porzók - például itt is: http://www.missouriplants.com/Whiteopp/Silene_cucubalus_page.html
    Lehet, hogy az élőhelytől is függ ugyanazon fajta megjelenése? Vagy éppen a "Nyözőensis" változattal van dolgunk...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, azonban a vulgarisnak ahogy elnéztem barnás-vöröses a hólyagja. Most akkor melyiknek higgyen az ember fia? :) Melyik jegy lenne a fontosabb?

      Törlés