2011. január 16., vasárnap

Kibújtak a krókuszok!

Nyilván a szokottnál jóval enyhébb időjárás az oka, de a kert már kezdene kizöldelni. Első hírnökként a krókuszok kis zöld lándzsái törtek át az avartakarón. Eddig még soha nem bújtak ki a krókuszok január közepén. Minden fa és bokor kipattanás közeli rügyeket mutat, zeng a cinkék nyitnikékjétől az erdő, és bágyadtan bár, de néha egész hosszan kisütött a nap is.

A hó már szinte teljesen elolvadt, csak a lapátoláskor feltornyozott kupacokból maradt vissza valamennyi. Kora reggel szép vörös volt az ég a hegyek felett, így a délelőtt nagy részét, és a délutánt is a szabadban töltöttük. Emma természetesen boldogan rohangált sárból sárba, onnan meg a pocsolyákba, maradék hófoltokba — én meg kicsit fotózgattam, felmértem az állapotokat.

A fűszerkertben a levendula és a curry szépen megmaradt, és a bazsalikomon is maradt pár zöld levél a hó oltalmában. A lestyánnak egyenlőre nyoma sem volt, de az szinte mindent kibírt eddig. Nagyon sok ág tört le a nagy szélviharos időben, ezeket is összehúztam egy jókora kupacba. Ha megszáradnak hasznosak lesznek, lévén mifelénk a fa az elsődleges fűtőanyag. No és persze bográcsolni, szalonnát sütni sem utolsó dolog.

majd nekiestem az északi részen egy kicsi rendet tenni. Ez abban nyilvánult meg, hogy a mindenfelé 2-3 újnyi vastagságú gyertyán és tölgy ifjoncokat próbáltam kivagdalni. Szinte teljesen áthatolhatatlanná tették a kert egyes részeit és amúgy se sok élettér jut nekik a nagy öreg fák alatt.

A turkesztáni szil is rengeteg aprócska rügykezdeményt mutat, így ha csak rajta múlna, akkor a hét végére már levelet is bontana. Sajnos épp péntektől mondanak kemény, (akár -10 °C alatti) mínuszokat, reméljük azért nem lesznek komolyabb károk...

A sok hó olvadása után persze minden vizes, így többféle gomba is megtelepedik a fákon, a sokfelé heverő leesett faágakon.


Egy kb.1cm-es gombácska, a turkesztáni szil rügyei, és egy gyertyán-rügy...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése