2016. február 7., vasárnap

Éledő kert


Bimbós a hóvirág...

Úgy tűnik az idén hamarabb van itt a tavasz. Kis képes kerti sétára invitálom hát a nagyérdeműt...

Az elmúlt évben igencsak hanyagoltam a blogírást. Túl sok esemény nem történt, bár vannak új kedvencek a kertben. Ezekről majd külön postban emlékeznék meg, de a szemfülesebb Olvasók itt is kiszúrhatják a képek között az újdonságokat...

A séta apropóját a nyitóképen is látható hóvirágcsapat adta, no meg a csodás verőfény. Finom langyos idő volt, bár az éjjel még fagyott. Ennek bizonyságaként az árnyékos, északi lejtős részeken még deres levelek, jéghártyás területek voltak déltájban is...


Balra a krókuszok kecses, középen pedig a jácintok vaskosabb hajtásai. Jobb szélen az egyik Kis meténg gyönyörű levele...

A jácintok évről évre kerültek be a kertbe, minden tél végén. A boltokban mindenfelé lehet kapni hajtatott hagymásokat, ezek is így kerültek hozzánk. Miután elnyíltak a szobában, mindig kiültettem őket a kertbe. Eleinte összevissza helyeken voltak, de tavaly ősszel egy helyre telepítettem őket — talán így jobban érvényesülnek.

Sok krókusz van kezdettől a kertben. A tavalyi év kevesebb virágot hozott — legalábbis a két évvel ezelőtti virágszőnyeghez képest. Idén még nem tudom mi várható, de már sokfelé megjelentek a levéltakarót átbökdöső hajtásuk. Ellenben a hóvirág eddig mindig március elején jelent meg, így ezek korábban bújtak ki.


Hunyor bimbó

A különféle meténgek is szépen szaporodnak, terjednek. Úgy tűnik a Kis meténg változatai érzik a legjobban magukat. Ebből van a szokásos gyönyörű kék színváltozat mellett fehér és lila virágú is, ezek a játszókert melletti árnyékos ágyásban lassan összeérnek. A tarkalevelű, Nagy meténgek eléggé megviseltnek tűnnek így a tél előtt.

Tavaly virágzott először a hunyor a kertben. Úgy néz ki idén se leszünk ennek híjján, sőt! Amikor 2014 novemberében megérkeztek a Charlotte fantázianevű hunyorok (Helleborus orientalis 'Charlotte'), nem volt a boltban Szívvirág, ezért kaptam helyette egy második tő hunyort. Ez kisebb volt, mint a másik, így tavaly az nem is virágzott. Most azonban belehúzott, és itt balra ennek a tőnek egy csodás bimbóját látjátok. Természetesen a nagy tövön is vannak már bimbók, remélem ismét olyan sok és hosszú ideig tartó virága lesz mint múlt év márciusában. A tél előtt ahogy javasoltátok levágtam a leveleit mindkét tőnek a gombásodás veszélye miatt.


Sokfelé tűnnek elő az örök kerti kedvenceim, a Tavaszi kankalin zöld foltocskái. Helyenként még jeges körülöttük a terep, de láthatóan a téli rügyek technikája hatásos, így a késő összel előnevelt hajtások szépen megindultak amint bejött a jobb időjárás.


Balra: Tavaszi kankalin (Primula Veris), középen Borostyánlevelű ciklámen, jobbra egy Tarkalevelű ázálea fajta


Rhododendron rügye

Jó másfél, két éve volt egy tervem ciklámenekkel. Be kell valljam meg is feledkeztem ezekről a kísérletektől, de most amikor az avarborítás alatt keresgéltem fotótémák után meglepő felfedezést tettem. Ha minden igaz, akkor a fenti képsorozat középső képén Borostánlevelű ciklámen látható. Elég furcsa, szerintem még egészen friss hajtások. A nyári időszakban ez a terület kap déltájban tűző napot, nem tudom mennyire érzi majd itt jól magát, de egyenlőre nem nagyon merem áttelepíteni.

Árnyékos, lombkomposztos kertünk van. Sokszor emlegettem korábban, hogy ideálisak lennének a körülmények ritka és kényesebb növényeknek is, mint pl. a Rhododendronok és rokonaik az Ázáleák. Tavaly ebben is történtek fejlemények, részben vásárlási, részben ajándékba kapott növényeknek köszönhetően. De ezt a történetet azt hiszem érdemes lesz részletesebben is kifejteni.


Befejezésképpen egy régi történet késztetett elgondolkodásra: 2009 nyarán villám vágott a kertben álló egyik öreg tölgyfába. Eddig a fa csak száradt, egy-egy ágán voltak levelek is. Most láttam először, hogy gombásodik a törzse. Szép gombák, de talán érdemes elgondolkozni, hogy nem kellene-e kioperálni innen ezt a faóriást, mielőtt kidől, és letarolja a fél kertet?

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szép nálatok megint a kora tavasz.
    A borostyánlevelű ciklámen szereti a meleget, sőt, a szárazságot is nyáron, amikor alszik. Úgyhogy nyugodtan hagyhatod ahol van, ha egyébként nincs útban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oh, ez jó hír kedves Kata! Akkor maradnak. :) Köszönet az ismételt segítséget!

      Törlés
  2. Nem tudom elégszer mondani, mennyire örülök nektek! A gyönyörű fotóknak, a blognak, a kerti kukucskálásnak! Szépen bújnak nálatok is már, de hol a téltemető?;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Meli! Nagyon köszönöm a kedves szavakat! Téltemető nálunk sehol, Katánál láttam csak fotón. :)

      Törlés