2012. augusztus 6., hétfő

Apróságok

Pár apróságról számolnék be, mindegyikük más miatt apró. Lesz kéremszépen itt szó a nanokertészet újabb remekeiről, meg famagonc küléönlegességekről is.


Nanopadlizsán

Az egyik természetesen a nanokertészethez köthető. A már Piszke blogján is emlegetett nullástökünkhöz képest végülis gigászinak mondható a mellékelt (fürj)tojásgyümölcs. Már majdnem akkora mint egy nanokertészeti alapmértékegység, azaz alulról közelíti a standard gyufásdoboz méretét. Kettő is van belőle, így a jóllakás garantált, igaz kertitörpénk — hála az égnek — nincsen! :)

Még valamikor tavasszal hirdettük meg a famagonc mentőakciónkat, viszonylag mérsékelt eredménynel, hiszen még egyetlen fácska sorsáról sem tudok pontosabbat, de majd még nyaggatom az új nevelőszülőket... :)


Tölgyért és gyertyánért... :)

Az utolsó magoncszállítás aug. 1-én hajnalban volt, ekkor Editnek ment 2-2 gyertyán és tölgy. Előző este kinéztem két 30-40 cm magas tölgyet és elkezdtem kiszedni. Hát nem volt egyszerű, jó fél méter mélyen belepréselte már magát a sziklába a két fácska! Szó szerint csákánnyal, foggal-körömmel lett kiszedve, majd egy órás kínlódással. A két gyertyánt meg simán ki lehetett húzni, ha bírja az ember hátsója a hirtelen leülést.

A majd két éve erősen aszályos időre ezek szerint a tölgy így reagáll: a mélyen (már nem) levő víztartalékokra alapoz. A gyertyánok ellenben a föld felett kb. ugyanakkorák voltak, de csak a felső 15 cm-es talajrétegben voltak gyökerei, nagy területet behálózva. Így a legkisebb friss nedvességet is ki tudják használni — cserébe nincsenek komolyabb tartalékaik.

Nagyon köszönjük a cserébe felajánlott lopótök-magokat és a két kis korondi csészécskét! Egyrészt a tökmag is apró, másrészt a két kis cserépkupica is az, így végülis beleférnek ebbe a cseppségekről szóló bejegyzésbe.


Egy apró tölgymagfonc dupla erőforráson.

A hétvégén elkezdtem a tüzelőt felrakodni, és egy nagyobb területen eltakarítottam az összegyűlt lombokat. A félig elkorhadt lombrétegben számos éppen csak kicsírázott tölgyet találtam. Közülük egyet érdekessége miatt bemutatok itt is. Ennek az a különlegessége, hogy két makkból nő ki egyzsere. A képen nem látszik annyira, de az egyik makk egyik sziklevele becsatlakozik egy másikba egy kis gyökérdarabbal összekötve, a másik sziklevele a másikéval összenőve meg indítja a szárat. Mondhatnánk úgy is, hogy a kis növény párhuzamos kapcsolással két elemre is rá van kötve. :) Mindenesetre érdekes, még nem láttam ilyet.

3 megjegyzés:

  1. Híííí de jópofán mutat tényleg a mag a csészében :D Kár hogy akkor még nem szüreteltem az eperkukoricát, kaptál volna abból is, de sebaj, majd ha kérsz, kapsz.
    Az én tölgyem sajna kiszáradt, a kollegánál nem tudom mi van, mivel nem dolgozik a cégnél már.
    De megpróbálok érdeklődni felőle.
    Hehe de jópofa kicsi a padlizsánod :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ez szomorú... Pedig eddig mindegyik megmaradt, és igazából locsolgatva sem nagyon voltak. A társai akiket még nem szedtem ki max. esőt kaptak és így is nőnek. Most már rá kellene szánnom egy kis időt hogy felszedjem ezeket.

      Törlés
  2. Ó, én hogy nem láttam ezeket a bejegyzéseket, így két hónap távlatából a csatni volt az utolsó, ami eljutott hozzám. Érdekelne, hogy végül megnőtt-e a nanopadlizsán, vagy egyharapásra tüntettétek el. Mi még nem próbálkoztunk vele a kertben, de tervben van, mert olyan gyönyörű.
    Szép őszt kívánok az "erdőtökbe", és dokumentálásra is fáj a fogam.

    VálaszTörlés