2016. február 22., hétfő

Piacon jártam...

...ami általában nem veszélytelen a pénztárcára. Február közepén még elég szegényes a piacon a virágválaszték, de mivel múlt szombaton volt egy kicsi üresjáratom a piac közelében, ismét nem tértem haza üres kézzel.

A nagyobb baj az, hogy ez a kis helyes kúszócserje jelenleg pontos nevét illetően ismeretlennek tekinthető. A bácsi aki árulta elmesélte, hogy ez ilyen arasznyi magas termetű, bírja a napot is, árnyékot is.

Szép rózsaszínű virágai vannak május környékén, aztán télire ilyen a képeken is látható élénkpiros bogyókat hízlal a szép örökzöld levelei mellett. A bogyók kb. 1 centiméter átmérőjűek, és tényleg nagy számban csüngnek a fás szárú ágacskákon. A kerekded formájú levelei erősek, kemény, fényes felületűek.

A bogyók is érdekesek, erősen emlékeztetnek az áfonyára — de nem gondolnám, hogy sok közük volna egymáshoz. Ha valakinek vannak ötletei mi lehet ez, szívesen veszem a segítségét! Íme még egy kép a növényről:

Update
Kata szíves segedelmével ismét kiderült kit tisztelhetünk a fenti növényben. Ez egy fajdbogyó bokrocska, és rokona az áfonyának!

4 megjegyzés:

  1. Gaultheria procumbens. Az áfonya édestestvére, valóban :) Meg is lehet enni a termését, de nem érdemes, kóstoltam. Magashegységi faj, ennek megfelelően, hűvös, de napos hely. És savanyű talaj. Nem szoktuk tudni életben tartani, vagy ha igen, nem virágzik. De most én is újra próbálkozom eggyel, amit ősszel kaptam egy teljesen naiv, laikus jóakarómtól :) Cserépben fogom tartani, és majd rakom ide-oda, ahol jobb neki. Ugyanis ha nem kap elég napsütést, akkor nem virágzik, viszont a nyári forró napsütésbe meg belepusztul.
    De azért fel a fejjel, gyönyörű növény, sok sikert mindkettőnknek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Húha! Komoly 250 Ft volt, gondoltam annyit áldozok rá, ha megmarad, ha nem. Szóval akkor a rhododendron környékén ellesz.
      Köszönöm az információkat Kata, majd beszámolok a fejleményekről! :)

      Törlés
  2. Minden évben szemezek vele, hogy téli kaspó-összeállítást készítsek, de eddig nem léptem az ügyben, így marad terv és álom legközelebbre is, de most nagyon megfájdult rá a fogam, ahogy nézegetem nálad. Bár én több, mint valószínű, hogy kinyírnám, ahogy az áfonyákat és rododendronokat is.:( Nektek sikeres együttélést kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk általában ezek az egyszerű hajtatott hagymások szoktak lakni az ablakpárkányon ilyenkor... Csodaszépek, és amikor ez a tél végi saras, kopár időszak van akkor nagyon kell a színpompájuk az embernek..
      A kankalinokat imádom, de ezeket hiába ültetem ki, nagyon nem maradnak meg a kertben (holott ugye a vad tavaszi kankalin átlalában ellepi a kertet, de ezek a kertészetiek bizonyára finnyásabbak)....

      A nárciszok, tulipántok, jácintok, gyöngyikék ellenben eddig kivétel nélkül megmaradtak.

      Törlés