2008. március 30., vasárnap

Tavaszi kankalin


Tavaszi kankalin

A hétvégén végre ismét kiszabadultunk a kertbe.

A látogatás rövid volt mert szüleinket kalauzoltunk el új birodalmunkba. Azért a kert szemrevételezésekor az legalább kiderült, hogy a kankalinok egy jelentős része tavaszi kankalin lesz. Ezek ugyan nem védett, de nagyon kedves kis vadvirágok. Még csak néhány virágzott ki, reméljük a következő alkalommal lesz idő kicsit fotózni is majd ezeket a helyes kis virágokat.

A tavaszi kankalin (Primula veris) 10-30 cm magas évelő növény, 5-20 cm magas, tőállású levelekkel. Virágai a szár végén, legfejlebb 20 tagú ernyőben nyílnak. Színük aranysárga, a harangszerűen elrendezett szirmok tövében kicsi vöröses-narancsos folttal. Erős illatúak a virágai. Üde réteken, világos, nyílt erdőkben, cserjésekben lehet megtalálni. A mi kertünk olyan mint egy erdei rét, így kiváló élőhely mindenféle vadvirágnak.

Könnyen összekeverhető veszélyeztetett, védett Sugárkankalinnal (Primula elatior). A különbség a virágában van: az öt sziromlevél mélyebben tagolt, színe világosabb és a virág közepén hiányoznak a narancsos foltok, és virágai sem illatosak.

1 megjegyzés:

  1. Kedves Nyözö!
    A sok tavaszi kerti munkától csak most jutottam oda, hogy megnézzem a blogotokat. Nagyon szép. A fényképek pedig különösen szépek. Nagyon tetszik, hogy élethûek, ugyanakkor nagyon finoman és érzékenyen vannak fényképezve. Nagyon tetszik az is ahogy a természetre figyelve csináljátok a kertet. Milyen jó, hogy valakinek eszébe jut olyan, hogy védett zóna a madaraknak. Nagyon sok sikert és örömet kívánok nektek a kertetekben és köszönöm a megtiszteltetést, hogy felvettetek a lapotokra. Kata

    VálaszTörlés