2013. április 9., kedd

Tavaszi ültetések, és túlélők

Nem volt túl szép időjárás hétvégén, a Nap csak pár percre sütött ki. De azért vasárnap délután kimenekítettünk pár növényt a szobából.

A mellékelt képen látható brutális méretű gyöngyike-lakótelep lakói szépen kezdtek kivirágozni, és azóta a kertben is nagyszerűen érzik magukat. Szerencsére Emma is segítségemre volt a brutális méretű gyöngyike-gyökérzet kigombolyításában, és elültetésében.

Sajnos a szokásos hajtatott nárcisz akciónkkal kicsit megkéstünk, mert a szobában már teljesen elnyílt a két cserépnyi nárcisz, miközben a már kint telelők (a korábbi évek mentett növényei) még csak most kezdenek virágszárat növeszteni. Így ezekkel ugyan elkéstünk, de mégis kimentettem a cserépből őket és átültettük a gyöngyikék közelébe, gondolva hogy majd jól fognak mutatni jövőre a kék-sárga virágkombinációk. Azért talán idén is lesz ebben részünk, feltéve ha a gyöngyikék bevárják a régi nárciszokat. Ugyanis a kiültetésük óta szépen elkezdték nyitni a virágaikat.

Időközben újabb növények is érkeztek, két tő nefelejcs és egy kökörcsin személyében, valamint egy tizes csomag százszorszép is. Ezekből a kökörcsint és a nefelejcseket még vasárnap elültettük. Most nem akartuk úgy eldugni a kökörcsint mint a múltkor, és valószínűleg majd kicsit meszes környezetet is kellene találni neki. Felvetődött a tojáshéjjal történő elmeszesítés is. Úgy gondoltuk, hogy a jelenleg csak a kerti út nyugati felére korlátozódó szikás kertes részt kiterjesztjük apránként a keleti felére is. Ide került első mohikánként a kökörcsin.

A százszorszépek elültetése hétfőre maradt, de nem is baj, mert aznap szép napsütéses este volt. Került a tűzrakóhey köré is az ívelt ágyásba, de néhányat a sziklák közé is elrejtettünk.

A túlélők...

Ha már szép fények voltak, akkor az ültetés után kicsit még körbenéztem a fényképezőgéppel is felszerelkezve, hogy mi maradt a tél után a kertben. Vannak jó és rossz híreim is. Nézzük először a sziklakertes dolgokat: a három tő Havasi gyopárból egyetlen egy mutat életjeleket, az amelyik Emma kicsi sziklakertjében lakik. Több friss hajtása is van, szerintem ez magához tér majd. A másik kettő nagyon jó kérdés, semmi életjel nincs róluk. Egyenlőre azért hagyom még egy pár napot, hátha lesz belőlük valami. A kőtörőfüvek közül a kedvencem a szép rózsaszínű változat volt. Ez áttelelt, de erősen lecsappant a mérete, remélem azért regenerálódik. A fehér verzió ellenben kitöltötte a teljes rendelkezésre álló helyet, igaz még kicsit fakó, meg nyúzott, de hát most jött ki a hó alól végülis. A kövirózsa is teljesen kinőtte a kőfülkéjét, lehet már osztani is lehetne.

Az alábbi csík első képén látható Phloxra rá se lehet ismerni. Egy barkácsbolt polcán senyvedő, színtelen kis gubancként érkezett a sziklakertbe, most ellenben ereje teljében van, szép friss, ruganyos ágai stb. vannak. Szerintem nemsokára a is kiderül milyen virágai lesznek. Az amelyik tavaly virágzott is nálunk, szintén megvan, de nem túl életteli. Vannak zöld hajtásai, de minimális mennyiségben. A medvehagymák is előbújtak, de azért nincs az a nagy burjánzás belőlük, elég satnyácskák... A téltemető ellenben megint megviccelt minket. Több helyen is megpróbáltuk a telepítését, két helyen is előbukkant — de nem a várva várt virága hanem ismét a levele. :) Tuti valamimilyen gondja lehet, de jó lenne rájönni, hogy mégis micsoda?

A krókuszok nagyon sok példányban és fajtagazdaságban nyílnak mindenfelé. A hótakaró miatt úgy tűnik összecsúsztak kicsit a virágzásaik, így egyszerre nagy számban lepték el a kertet... :) Legyen itt zárásképp két kép róluk, de biztos készül majd még számos másik is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése