2012. április 4., szerda

Téltemető?

Idén tavasszal is nagy reményekkel nézegettük a téltemetők helyét a kertben. Különösen, hogy tavaly egy újabb adag betelepítésével kísérleteztünk. Érdemes fellapozni Kata nagyszerű összefoglalóját erről a kedves virágról, hiszen szakmai oldalról annál alaposabban bemutatni a növény történetét magunktól nem tudnánk.


A medve védelmében...

Ugye április van, a téltemető ilyenkor már a magjait is megérlelte normális esetben. Ehhez képest idén március közepén találtunk egy árva levelet a több évvel ezelőtti ültetésből. Ebből ugye eddig is össze-vissza ennyi volt, így ezen meg sem lepődtünk. A tavalyi ültetés kapcsán egy ideig reménykedtünk, aztán néhány napja Emese észrevett az egyik medvehagyma tövében egy pici zöld levelet. Igen, téltemető levél volt... :)

A helyszín a nagy gyertyán tövében van, ahol a medvehagymák megjelenése kapcsán húztuk el az avart teljesen, és kezdtük el nagyjából napi szinten locsolgatni a terepet. Még valamikor az ősszel rengeteg levelet húztam erre a területre, gondoltam utólag hogy ez is probléma lehetett a téltemetők számára. Bizonyára a szárazság sem használt nekik, így az éltető nedvesség, és a napfény íze megtette az együttes hatását.

Tegnap este vettük észre, hogy több gyanús kis zöld sziklevél dugta ki az orrát a föld alól. Persze hátrányban van a természet, minden növény próbálja behozni a lemaradásait, így sok minden igyekszik a föld felszíne fölé. Legalábbis kérdéses tehát, hogy a piciny növénykék a téltemetők-e vagy valami más? Tekintve hogy ezen a részen korábban zöld növény nem nagyon volt, én hajlok arra, hogy a várva-várt Eranthis Hyemalis-ok késnek majd másfél-két hónapot.



Ez a két kis növény vajon téltemető lesz-e, vagy sem? :)

Próbáltam összevetni a képeket Katáék blogján láthatóakkal, de persze mint az várható is volt sokra nem jutottam. Így most húsvét hétfőn Emma lányunk tojásokat keres, mi pedig közben az addigra talán felismerhetőbbé fejlődő téltemetőket hajkurásszuk majd. Kérdés mi lesz a hatása a hétfő hajnalra ígért –2°C-os fagyoknak...

2 megjegyzés:

  1. A baloldali nagyon gömböc, bár jó lenne másik oldalról is látni, furcsa, hogy nem látszik a rojtos gallérlevelek széle. De azért van remény :) A jobb az nagyon furcsa, nem tudom mi az.
    De hogy ilyen késôn jut eszükbe, ez még furcsább.

    VálaszTörlés
  2. Mennyi "küzdelmet" és bizonytalanságot nyújt nektek ez a kis növény! Remélem most már az örömöt is hozza. Jobb később...:)

    VálaszTörlés