2011. május 18., szerda

Egy kosbor szomorú története

Május első hetében tűnt fel egy gyönyörű kosbor a kertben. Próbáltuk meghatározni kiféle-miféle is a jövevény, de az egyértelmű volt, hogy védett, hiszen sajnos Magyarországon ma már minden kosbor védelemre szorul.

Agárkosbor (Orchis morio)

Szerettünk volna róla több fotót csinálni, de a felfedezésekor erre nem volt mód — már szürkületben vettük észre. A követklező napokban csúnya esős idő volt, így persze fény se nagyon akadt. A következő hétvégén azonban már nem sikerült a fotózás — a növényke ugyanis alig egy hétig élt.

A száránál tőből elrágva találtuk meg. A környező növényeken is volt csiganyom, meg rágásnyom is bőséggel, így valószínű egy nagy meztelencsiga végzett a virággal. Elés sok eső volt mostanában, és ilyenkor hatalmas nagy csigák lepik el a kertet.

Böngésztünk sok határozót, abból úgy tűnt, hogy egy Ujjas kosbor nyílt ki nálunk. Több ponton bizonytalan volt a határozás, ezért megkérdeztem kertblogos ismerősünket Katát is. Ő szintén azt mondta, hogy jó eséllyel valamelyik ujjas kosborról lehet szó, de ez még pontosításra szorul.

Miközben ezt a bejegyzést írom, Katától megjött a pontosított információ. Úgy néz ki kosborunk nem ujjaskosbor, hanem egy Agárkosbor (Orchis morio) volt. Köszönjük szépen a segítséget!

Reméljük a lelegelés ellenére jövőre ismét kihajt, és akkor jobban tudunk figyelni arra, hogy ne legyen a csigák áldozata.

Az Agárkosborról részletesebben »

2 megjegyzés:

  1. Milyen szép meglepetés ez a természettől, még ha rövid ideig élvezhettétek is. Úgy tűnik jövő májusra már van programotok. A határozás kemény dió. Nekem, mivel nem "erdőben" lakom, a növények nem tudnak nagy meglepetést okozni, de az állatokkal mindig bajban vagyok.

    VálaszTörlés
  2. Az állatok megismerése mindenképp nehezített terep, mert még azt sem lehet megtenni velük, hogy beülsz melléjük egy határozóval. :)

    Az erdőszél szerencsére ilyen tekintetben is ad kihívásokat... :)

    VálaszTörlés