2010. február 23., kedd

Olvad a hó!

Hosszú telünk volt, de úgy néz ki lassan beköszönt a tavasz. Igaz a kertben még bokáig ér a hó, de rohamosan olvad.

Ennek kicsit ellentmondani látszik, hogy a múlt szombatról vasárnapra virradó éjjel újabb közel 10 cm friss hó esett, de ez már csak éghajlati sajátosságainknak köszönhető. Ugyanis 250-300 méterrel a tengerszint felett a kiadós csapadék hóként érkezett — mi pedig kb. 430-440 méter magasan vagyunk. Így hát nem lepett meg különösképpen, amikor reggel a alábbi látvány fogadott. Szép, szép ez a sok hó, de kicsit már elég volt belőle. :)

2010. február 21., reggel
2010. február 21., reggel a hátsó kertben

Azért a téli kert sem kihalt hósivatag mifelénk. Rendszeresen jártak a kitett táplálékra a cinkék (kék- és széncinegék, őszapók), gyakoribb vendégünk volt pár vörösbegy és csuszka, ritkán egy-egy meggyvágó. Harkályok is jártak felénk, de csak a hóba potyogó forgácsról, és a kopogásról derült ki, hogy valaki jár a fák hegyén. Sokszor tűntek fel mókusok, és a szomszédban tanyázó nyestek is rájártak a komposztdombra. Egyszer egy szép nagy nyulat is megfigyeltünk, ahogy a fenyőfa alatt ücsörgött békésen...

No de lassan itt a tavasz, így döntöttünk: idén már mindenképpen foglalkozunk kicsit a kert rendezésével is. Elsőként a pincelejárat melletti támfal elé szeretnénk egy sűrű élősövényt telepíteni. Ez akkor fogalmazódott meg bennem először amikor hólapátolás közben minden átmenet nélkül derékig süppedtem a hóba. Nem vettem észre, hogy a lejáratot teljesen betemette a hóvihar. Ha minden jól megy, holnap érkezik 25 tő turkesztáni szil (Ulmus pumila celer), hogy a hétvégén beültethessük a támfal széléhez.

Ez ugyan a ház északi része, de nyáridőben sok napot is kap. Néhány tővel szeretnénk kipróbálni, hogy a kerítés melletti árnyas, tölgyes részen mennyire marad meg — hátha jó lesz kerítés céljára is. A forgalmazók szerint ha a fák nagyok, akkor az árnyékolás nem lesz gond. Mivel ezt a növényt késő ősszel és kora tavasszal egyaránt lehet ültetni, és a hírek szerint gyorsan nő, a nyári tapasztalatok tükrében döntünk, hogy belevágunk-e ősszel egy kerítést alkotó sövény telepítésébe.

Sövényügyben részletekkel, és reméljük fotókkal időnként jelentkezünk!

3 megjegyzés:

  1. Kedves Nyôzô, nagyon szépek a képeid. kompakt gép, vagy makró objektív?
    Kata

    VálaszTörlés
  2. Teleobjektívet akartam kérdezni... :)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen a dícséretet. :) Ez azért kijár Emesének is, mindketten aktívan fotózunk.

    Mi Canon DSLR vázat használunk, és hozzá a legkülönfélébb optikákat. Általában közgyűrűkkel készülnek a felvételek, ilyenkor az 1,8/50-es objektív vagy a Canonokhoz adott 3,5-5,6/18-55 kit-objektív kerül a gépre.

    Néha a távolabbról, teleobjektívvel készített kép a jó megoldás (ez főleg egy betelepített ágyásnál lehet hasznos, ha nem akar az ember belépni és széttapőosni mindent), ekkor a 70-300-as teleobjektív is előkerül. Ez makrós, így ha még közgyűrűzöm is, akkor akár fél méterről is csinál éles képet, nyilván ebben az esetben eszement képskálával.

    De hogy konkrétan melyiket használjuk, azt mindig a téma dönti el.

    VálaszTörlés